USD 40.80 41.07
  • USD 40.80 41.07
  • EUR 40.80 41.07
  • PLN 10.10 10.30

Євросоюз почне переговори про вступ України вже в червні, – Politico

21 Травня 2024 11:12
Офіційні особи Брюсселя наполягають на тому, щоб розпочати офіційні переговори щодо вступу України до Європейського Союзу вже наступного місяця, за словами людей, обізнаних із цим питанням.

За лаштунками дипломати ЄС і Києва інтенсивно працюють, намагаючись переконати угорський уряд дати свою згоду на початок переговорів про вступ України, пише Politico.

П’ять дипломатів, які виступали на умовах анонімності, заявили, що мета полягає в тому, щоб почати офіційні переговори вже 25 червня.

Відкриття переговорів зміцнить моральний дух України, яка вже понад два роки бореться з повномасштабним російським вторгненням і давно прагне приєднатися до західного блоку.

За словами дипломатів, і Брюссель, і Київ ведуть інтенсивну двосторонню дипломатію з Будапештом, щоб вирішити проблеми угорських меншин в Україні.

Читати ще: Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу України в ЄС, – Зеленський

Згідно з українським резюме, після квітневих переговорів між впливовим главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком і міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто «сторони відзначили позитивну динаміку діалогу». Київ відповів на список з 11 пунктів, представлений Будапештом, і очікує відповіді Угорщини, за розрахунками на одного дипломата.

Один дипломат ЄС припустив, що Угорщина, можливо, захоче припинити переговори щодо вступу України до ЄС до того, як у липні вона візьме на себе шестимісячне почергове головування в Раді ЄС.

«Було відчуття, що цього не слід робити до виборів (до Європейського парламенту 9 червня), тому що це може стати питанням виборів. Зараз ми шукаємо це місце в червні. Якщо ви угорці, ви б вважали за краще, щоб це (дискусії довкола членства України) було припинено до головування», – сказав дипломат ЄС.

Читати ще: У яких країнах ЄС найбільше підтримують прийом українців: дослідження

Після того, як лідери ЄС дали Києву політичну підтримку, наступним кроком у процесі вступу стане початок офіційних переговорів за допомогою міжурядової конференції з Україною. Це означатиме початок переговорів про членство.

Для того, щоб це сталося, країни ЄС мають домовитися про так звані переговорні рамки. 27 столиць сперечаються з приводу цього документа відтоді, як Європейська комісія надіслала їм його в березні. Поки що переговори на технічному рівні йдуть добре, сказали двоє дипломатів, і вони очікують, що новий проєкт буде надіслано послам ЄС найближчими тижнями, щоб вони могли вирішити найгостріші питання.

Україна та її прихильники в ЄС закликають до проведення міжурядової конференції між Брюсселем і Києвом до того, як Угорщина візьме на себе почергове головування в Раді ЄС 1 липня.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан був найбільшою внутрішньою перешкодою на шляху триваючої підтримки України з боку ЄС протягом останніх двох років. Він кілька разів погрожував заблокувати рішення ЄС щодо фінансування Києва, а також щодо переговорів про вступ і санкції проти Росії. Перш ніж погодитися на рамки переговорів, Будапешт хоче отримати більше гарантій щодо поліпшення правового захисту меншин в Україні.

Водночас Угорщина зацікавлена в успішному головуванні в Раді ЄС, заявили дипломати. Бельгійці, які наразі мають почергове президентство, також намагаються переконати Угорщину, що це також і їхній політичний інтерес, особливо з огляду на те, що Угорщина могла б використати один із кількох методів, щоб заблокувати вступ України в майбутньому, якби захотіла.

Бельгійські чиновники вже запланували міжурядову конференцію (МПК) на 25 червня, всього за кілька днів до того, як Будапешт вступить на посаду президента 1 липня. Але «як завжди, неможливо передбачити, що зробить Угорщина, поки ми не отримаємо звістку від самого Орбана», сказав один із дипломатів.

Представник Постійного представництва Угорщини при ЄС заявив, що увага Угорщини зосереджена на переговорних рамках.

«Перший крок – знайти там консенсус. До цього передчасно обговорювати дати проведення IGC».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ася.. Показати IP 21 Травня 2024 11:52
Який €С кому ми потрiбнi.? ? ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus