USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Євросоюз не відкриває базу товарів, які йдуть до нас», – Ігор Палиця про контрабанду на митниці

19 Лютого 2022 18:59
Однією з причин контрабанди через українську митницю є те, що Євросоюз не відкриває Україні свою комп’ютерну базу виходу товарів, які йдуть з Європи до нас. Одним з методів розв'язання цієї проблеми є встановлення на митниці сканерів, які допоможуть зменшити людський фактор.

Про це йшлося під час брифінгу за підсумками круглого столу «Збереження конкурентоспроможності української агропродовольчої продукції в умовах запровадження на території ЄС нульової ставки ПДВ на харчові продукти з 1 липня 2022 року».

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія відзначив: поки немає надії на те, що на українському кордоні поборють контрабанду.

«Я не вірю, що ми в найближчі роки поборемо «ходунків» та «бусіки», які існували 30 років. Я не знаю, як це зробити фізично. Ми змінюємо п’ятого очільника митниці, а надії не бачимо. Є регіональні клани, компанії, які мають по тисячі бусів. Тобто є великі групи контрабандистів, які фактично наймають «човників», мають у Польщі транзитні склади та маленькими партіями завозять продукцію в Україну. Тобто партії великі, а виконавці маленькі. У митниці є найбільший резерв надходжень до бюджету, але за останні два роки ми не зробили квантового стрибка в цьому напрямку, щоб усе закрити. Є об’єктивні та суб’єктивні причини. Наскільки я знаю, наступного тижня податковий комітет зосередиться на роботі митниці, викликатимуть голову, керівників митних постів. Сподіваюся, що вони напрацюють певне рішення», – сказав він.
Читати ще: Усунути людський фактор: Ігор Палиця про інструменти подолання корупції на митниці

Натомість лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця вчергове запропонував встановити на митниці сканери контейнерів, аби максимально знизити людський фактор.

«Потрібно ставити сканери, через які все буде помітно. Євросоюз розповідає, що готовий нам в усьому допомагати, але водночас вони не відкрили нам свою комп’ютерну базу виходу товарів. Вони не дають нам можливості бачити, що від них виходить.
А вже через людський фактор до нас заходить контрабанда. Якщо ви поважаєте наш суверенітет, зокрема економічний, відкрийте цю базу, зробіть все прозоро. Таким чином ми будемо бачити, що після проходження польської митниці на нашій митниці кількість ввезеного не змінилася. Тоді не буде жодної контрабанди. Але Євросоюз у цьому не зацікавлений. Вони хочуть, щоб ми купували їхнє», – наголосив Ігор Палиця.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
правдива Показати IP 19 Лютого 2022 21:39
От такі вони західні «партнери»…
Клава Показати IP 20 Лютого 2022 15:22
ми вже змінюємо 5-го очільника митниці..
Аут до Клава Показати IP 21 Лютого 2022 15:07
То все Євросоюз.
Дідо Показати IP 21 Лютого 2022 14:37
ТІльки зараз дійшло що вони хочуть щоб ми купували їхнє? Бо це робочі місця. А наші дурні фабрики на метал порізали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus