USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.60 41.90
  • PLN 10.75 10.90

Європейський циклон з повенями втратив силу і до України не дійде, – синоптики

Сьогодні 15:21
Речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха заявила, що циклон, який вирував у Центральній Європі, втратив силу і до території України вже не дійде.

Про це вона повідомила на брифінгу, передає Укрінформ.

«До території України цей циклон уже не дійде. Його пік активності припав саме на вихідні. Саме тоді по території Центральної Європи спостерігалися сильні опади, подекуди їх кількість була дуже великою. Там в Австрії по 400 міліметрів навіть випало. Це рекордні взагалі значення для певних регіонів, у Чехії – до 500 міліметрів за кілька днів. Тобто це дуже багато для цих регіонів, тому там були такі умови. Надалі цей циклон вже відходить у південному напрямку, до території Італії. Але він уже втратив свою силу. Тобто найактивніші процеси були впродовж вихідних. Саме тоді він трішечки зачепив і територію України», – сказала Птуха.

Читати ще: Сильна повінь у Польщі: які міста йдуть під воду та які наслідки

Зокрема, за її словами, значні дощі пройшли на Одещині, також у Карпатському регіоні спостерігалися опади різної інтенсивності. Водночас, наголосила Птуха, «всі підйоми наших гірських річок у Карпатах були в межах русел».

«По території Європи, все ж таки, ми бачимо, що склалася ситуація синоптична, що цей циклон виявився заблокованим. Тобто він не зміг нікуди просуватися, тому кілька днів крутився практично на одному місці. Тому, відповідно, там були такі інтенсивні дощі. Заблокований він був полем високого тиску з північних широт, з північного сходу, і саме це поле забезпечувало в той же час по Північній Європі погоду без опадів, а всі ось ці активні процеси відбувалися саме над Центральною Європою», – пояснила речниця Укргідрометцентру.

Вона підкреслила, що «зараз, в принципі, він втратив свою таку активну фазу».

«По Півдню Європи в нас таки простягається розлоге поле низького тиску. В ньому подекуди можуть утворюватися такі локальні циклони, наприклад, як сьогодні над Чорним морем. Невеличка фронтальна система може навіть виходити на територію України, сьогодні навіть подекуди ще дощики можуть бути окремі. І по Київщині також очікуємо у другій половині дня. Але все ж таки із завтрашнього дня буде більше посилюватися цей антициклон з півночі, він буде досить потужним. І він забезпечить нам, починаючи із середи, практично в усіх областях погоду без опадів. І в найближчі кілька днів синоптичну перспективу, яку можна бачити, орієнтовно до 25 числа, скажімо так, .. буде більше сонячних прояснень і спокійна погода», – сказала Птуха.

Читати ще: Вчені назвали причину руйнівних повеней в Європі та світі

Як повідомляли, раніше Укрзалізниця змінила графік руху міжнародних потягів унаслідок повеней у Чехії, Австрії та Польщі.

У Австрії за кілька днів випала екстремальна кількість опадів – в окремих районах вдвічі, а подекуди майже в чотири рази більше, ніж у середньому у вересні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus