USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Євро-2024: згадуємо 5 топових моментів чемпіонатів Європи з футболу різних років

18 Червня 2024 12:45
Цими днями в Німеччині триває справжнє свято футболу – Євро-2024. Поряд із чемпіонатом світу європейська континентальна першість є одним з двох найголовніших та найпрестижніших турнірів серед національних команд, а на його час про футбол починають говорити навіть ті, хто не є великим фанатом цього виду спорту.

Євро-2024 стане вже 17-м чемпіонатом Європи, і за попередні 16 розіграшів сталося чимало яскравих подій, голів та вчинків, які назавжди залишаться в історії футболу. Пропонуємо до вашої уваги добірку з пʼяти яскравих моментів, що траплялися на Євро.

Народження Паненки

Якщо ви стежите за футболом на регулярній основі, то точно могли бачити виконання пенальті у стилі Паненки – коли гравець легенько підсікає мʼяч по центру воріт, розраховуючи, що голкіпер стрибне у кут. Та чи знаєте ви, що вперше в історії такий удар було виконано саме у фіналі чемпіонату Європи?

У вирішальному поєдинку Євро-1976 між збірними Чехословаччини та ФРН основний та додатковий час завершився внічию 2:2, і справа дійшла до серії пенальті. Вирішальний удар у складі чехословаків пішов виконувати півзахисник Антонін Паненка та створив шедевр, який назавжди увійшов в історію футболу саме під його іменем.

Легендарний удар ван Бастена

А 12 років потому фінал Євро подарував нам ще один легендарний гол. У матчі за золото ЧЄ-1988 збірна Нідерландів зустрічалася з командою СРСР та здобула перемогу 2:0, вигравши свій перший і поки єдиний титул чемпіонів Європи. Але справжньою окрасою поєдинку став фантастичний мʼяч нападника нідерландців, триразового володаря Золотого мʼяча Марко ван Бастена.

Отримавши передачу на краю штрафного майданчика суперника, гравець вирішив не чекати, поки мʼяч опуститься на землю, і пробив злету, після чого ігровий снаряд за якоюсь неймовірною траєкторією опинився у воротах.

Золотий гол Бірхоффа

Лише одного разу в історії переможець чемпіонату Європи визначився за правилом золотого гола, коли після мʼяча однієї з команд у додатковий час гра одразу завершується на її користь. Сталося це у фіналі Євро-1996 між Німеччиною та Чехією, а автором історичного мʼяча став нападник німців Олівер Бірхофф, який на 95-й хвилині зустрічі оформив дубль та приніс своїй команді перемогу з рахунком 2:1.

Сенсаційні перемоги Данії та Греції

Сенсації та несподіванки – безумовно одні з причин, через які ми любимо футбол, і в історії чемпіонатів Європи були випадки, коли турнір вигравала команда, успіх якої перед початком не міг спрогнозувати абсолютно ніхто. Найбільш яскравий приклад – Євро-1992, на якому тріумфувала збірна Данії.

Скандинавська команда взагалі не кваліфікувалася на турнір і потрапила у фінальну частину лише в ролі заміни для Югославії. Але на полях Швеції данці створили справжнє диво: вийшли із групи зі Швецією, Францією та Англією, у півфіналі в серії пенальті перемогли Нідерланди (2:2, пен.5:4), а у фінальному поєдинку сенсаційно здолали Німеччину (2:0).

Схожою за рівнем сенсаційності була і перемога Греції на Євро-2004. На груповому етапі команда зуміла стати другою у квартеті з Португалією, Іспанією та Росією, а в плей-оф здобула три перемоги з рахунком 1:0: над Францією, Чехією та Португалією.

Порятунок життя Крістіана Еріксена

Однак жодні голи та перемоги ніколи не зрівняються за цінністю з людським життям, тож коли у стартовому матчі збірної Данії проти Фінляндії на Євро-2020 її лідер та головна зірка Крістіан Еріксен опинився на межі життя та смерті, футбол одразу відійшов на другий план.

Наприкінці першого тайму 29-річному на той моментфутболісту стало зле і він втратив свідомість. Як зʼясувалося пізніше, гравець пережив зупинку серця, однак швидка реакція колег та лікарів допомогли уникнути найстрашнішого. Особливо відзначився захисник данців Сімон Кʼєр, який спочатку допоміг організувати якнайшвидшу допомогу партнеру, а потім заспокоював його дружину.

У підсумку все закінчилося добре: Еріксена врятували, він зміг відновитися та повернувся у великий футбол. Дуже символічно, що саме Крістіан став автором першого гола Данії на Євро-2024, відзначившись у першому матчі своєї команди проти Словенії.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
йцук Показати IP 18 Червня 2024 13:19
румуни у футболі то сила народна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus