USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Єдина в Україні пам’ятка: історія мурованого стовпа-могили в Берестечку

Сьогодні 20:42
Унікальна пам’ятка, яку можна побачити в Берестечку – поховання у виді зрізаної піраміди. Це усипальниця колишнього власника міста, князя Олександра Пронського. Туристи туди навідуються рідко, хоча, за словами місцевих, в Україні ніде такого не побачиш.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Жителі називають пам’ятку на околиці Берестечка «Мурований стовп». Олександр Пронський народився близько 1550 року. А за рік до смерті, в 1595-му, він був у Римі, де відрікся від православної віри, ставши католиком. Але додому повернувся вже кальвіністом.

Як пишуть історики, за нащадків князя Пронського Берестечко стало одним із центрів соцініанства. Для цього вірування характерний величний тип поховання.

Читати ще: Вистояти дві війни. Інше Берестечко

«Як мені відомо, сіоністське поховання – Мурований стовп князя Пронського в Берестечку – це єдине (в Україні) поховання, яке збереглося до сьогодні. Сіоністи – одна з течій протестантів у Європі 17–18 століття. На своєму місці вічного спочинку вони не ставили хрест, а ставили стовп. Князь Пронський був власником міста», – розповів вчитель історії Микола Качмар.
Споруда у виді зрізаної піраміди демонструвала всім, наскільки покійник був багатою людиною. Стовп міг бути різним: дерев’яний або мурований. Чим багатша людина – тим більша висота. Усипальниця Пронського заввишки 16 метрів.

«За переказами, труна його була підвішена на ланцюгах. До цього часу стовп трохи зруйнувався, але він перестояв усі страшні події, що відбулися в Берестечку і в історії України», – зауважила жителька міста Лариса Федчик.

«Мені розказували історики, що в Східній Європі є два стовпи: один в Україні в Берестечку, другий – у Польщі», – додав Микола Качмар.

Читати ще: Радзивіли на Волині: журналіст Акім Галімов показав таємниці Олицького замку. Відео

Трохи далі на кургані височіє каплиця святої Теклі – пам’ятка 17-го століття.

«Є ще одна історична пам’ятка в селі Піски, що називається Дівоча кладка. З переказів, татаро-монголи, коли прийшли сюди воювати, через сильні болота тілами дівчат виклали собі дорогу», – поділилася Лариса Федчик.

Серед дівчат, як розповідають перекази, були й черниці місцевого монастиря. Його настоятельниця – ігуменя Текля. У пам’ять про замучених українок та польських монахинь звели каплицю. І це лише невелика частинка історичних пам’яток у місті Берестечку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus