USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70

ЄБРР збільшить фінансування відновлення енергосистеми України

17 Червня 2024 23:45
Європейський банк реконструкції та розвитку вивчає можливість збільшення підтримки, щоб допомогти Україні подолати критичну нестачу електроенергії у міру наближення третьої зими воєнного часу.

Про це заявила президент банку Оділь Рено-Бассо, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її інтерв’ю Bloomberg.

Російські атаки знищили 80% вугільних електростанцій та третину гідроелектростанцій, що змусило Україну запровадити масштабні відключення електроенергії для домогосподарств та підприємств. Центральний банк тричі скоротив вартість запозичень та погіршив прогноз зростання економіки частково через атаки на енергетичні підприємства.

Цього місяця ЄБРР виділив 300 млн євро на допомогу державним енергетичним компаніям у ремонті пошкоджених об’єктів та будівництві нових децентралізованих генеруючих потужностей. За словами президента лондонського кредитора, фінансування ще може збільшитись.

«Це свого роду початок, відправна точка, вона може бути вищою. Ми вивчаємо, як ми можемо надати підтримку та розвивати систему виробництва електроенергії», – сказала Рено-Бассо, зазначивши, що приватні компанії також можуть претендувати на фінансування.

Читати ще: Кабмін виділив понад 7 мільярдів на відбудову енергосистеми

За її словами, ЄБРР продовжуватиме надавати підтримку у розмірі від 1,5 до 2 млрд євро на рік на інфраструктуру, енергетичну безпеку, відновлення та модернізацію. Після того, як Росія перейшла від атак на енергетичні мережі до руйнування електростанцій, «бізнесу необхідно диверсифікувати постачання», сказала Рено-Бассо.

Економічні ризики можуть посилюватися мобілізаційною кампанією, яка покликана допомогти відобразити вторгнення Кремля.

«Підтримка економіки дуже важлива, оскільки вам потрібні податкові надходження, електрика, громадський транспорт та персонал, здатний це робити, – сказала Рено-Бассо. – Все це потрібно збалансувати».

Аналогічно, збереження програми Міжнародного валютного фонду «буде дуже важливим», і владі доведеться провести антикорупційні реформи відповідно до угоди, щоб забезпечити подальшу підтримку, крім виплати кредиту у розмірі 2,2 млрд доларів для покриття бюджету.

Читати ще: Британія виділила понад $180 млн на зміцнення енергосистеми України

Наразі перспективи фінансування України до кінця цього року стабільні, оскільки закордонні партнери, швидше за все, виконають свої зобов’язання щодо підтримки країни, сказала Рено-Бассо.

«Але 2025 рік, особливо зима, буде непростим, – сказала вона. – Потрібно більше ясності щодо того, як покрити фінансовий дефіцит».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ігор Показати IP 18 Червня 2024 18:41
свіжі грошики в кишеню ахметовим та бойкам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus