USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Є великі проблеми у діяльності ТЦК, звернень громадян більшає», – Уповноважений ВРУ з прав людини у Луцьку

6 Грудня 2023 16:27
Під час візиту до Луцька Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про звернення до його інституції щодо того, що військово-лікарські комісії та територіальні центри комплектування порушують права військовослужбовців та військовозобов’язаних громадян. Якщо з ВЛК проблему частково вдалося розв'язати, то звернень щодо того, що працівники ТЦК перевищують повноваження, більшає.

«Після того як ми почали проводити моніторингові візити до військово-лікарських комісій на початку жовтня минулого року, я побачив системні проблеми на території всієї держави. На початку цього року було організовано великий круглий стіл, куди запросили представників Міноборони, ЗСУ, Генштабу, МВС та СБУ. Я наголосив, що бачу системні порушення прав громадян, які проходять через ВЛК, а саме: вимагання хабарів, корупція, відсутність елементарних умов. Результатом цього круглого столу, на жаль, не стало те, що всі мої рекомендації було імплементовано. Однак після публічного оприлюднення ситуації з деякими ВЛК розпочалася інформаційна кампанія у ЗМІ, яка допомогла навести лад. Це закінчилося тим, що окремі робочі групи було створено у ВРУ та Кабміні (за головування Прем’єрміністра), було змінено закон. Моя інституція перевірила усі ВЛК в Україні – 833. Я про це доповідав на закритому засіданні РНБО президенту», – розповів Дмитро Лубінець.

Читати ще: Лубінець анонсував відкриття центру захисту прав людини на Волині

Він навів найяскравіший приклад порушень ВЛК: на папері було запущено електронну чергу, але щоб у неї потрапити, військовослужбовець або військовозобов’язаний мав фізично приїхати до ВЛК, відстояти чергу, потрапити у віконце, де один співробітник ВЛК вносить дані в комп’ютер.

«Станом на зараз ми бачимо позитивні тенденції у зміні роботи ВЛК. Але я не скажу, що ситуацію з ними залагоджено на 100%, тому продовжую тримати ситуацію на контролі», – зауважив омбудсман.

Читати ще: Дмитро Лубінець офіційно представив Представника уповноваженого ВРУ з прав людини на Волині. Фото

Також Дмитро Лубінець повідомив, що практично щодня отримує повідомлення про те, що працівники ТЦК перевищують повноваження. Здебільшого це стосується порушення прав громадян України під час мобілізації, і його інституція реагує на це. Однак є випадки, коли громадяни безпідставно скаржаться на діяльність працівників ТЦК.

«З одного боку, ми встановили факти порушень з боку представників ТЦК. Але з іншого боку, після деяких перевірок з'ясовували, що в діях представників ТЦК не було перевищень повноважень. Одне з основних завдань нашої інституції – це буфер між громадянами України та державою. З одного боку, ми захищаємо громадян від дій держави. Але з іншого боку, я готовий публічно захищати державні інституції від необґрунтованої критики з боку громадян. Водночас станом на зараз є великі проблеми у діяльності ТЦК. Я спостерігаю тенденцію, що з кожним днем звернень усе більше», – резюмував Уповноважений ВРУ з прав людини.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
23-ій ієронафт Показати IP 6 Грудня 2023 16:43
Дик, ніби верховні... не дали добро на все це
Тур Показати IP 6 Грудня 2023 16:47
отож бо
Анонім Показати IP 6 Грудня 2023 17:09
Є велика проблема в мобілізації, бо 'иліта', різні мажори і багатії вирішили, що воюватиме бідота, а вони будуть відсиджуватися в Європі або й тут в теплому місці на якомусь 'фронті' - волонтерському, інформаційному, економічному чи ще якомусь. Всі наші 'лідори'(а їх було у нас багато, у кожному регіоні по декілька, ще й загальнонаціональних вистачало) не бажають переносити всі незручностій або й жахи війни поруч зі звичайними людьми. Вони хочуть витрачати бабло в Європі, в цивілізації, бо найдорожче, що є в людини - це її час і здоров'я, а для бідоти придумали лапшу по телевізору.
дідо Показати IP 6 Грудня 2023 17:39
ТЦК порушує закони, бо поліція та прокуратура ігнорує свою роботу...
ABC Показати IP 6 Грудня 2023 18:04
Та неправда. Немає таких проблем. Які можуть бути порушення у вільній країні вільних людей? Кожен може добровільно виїхати, ніхто нікого не тримає, палкою на війну не гонить. Так сказав наш Президент. А я йому вірю. Він не втік, і всім потрібно брати з нього приклад. Горжуся тим, що голосував за нього. І проголосую знову. Бо ми - 73%, ми - сила!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus