USD 41.10 41.45
  • USD 41.10 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Якими мають бути курси підвищення кваліфікації педагогів?*

2 Серпня 2023 19:04
Згідно з законодавством України у сфері освіти, педагогічні працівники мають право вибирати курси підвищення кваліфікації відповідно до своїх потреб та побажань. Це необхідно для вдосконалення компетентностей, розширення світогляду, отримання нових знань та навичок.

Але важливо пам’ятати, що заклади освіти, а саме педагогічні (вчені) ради відповідних закладів освіти, висувають свої вимоги до програм підвищення кваліфікації, тому потрібно уточнити ці вимоги до того, як подавати заявку на участь у вибраній програмі. Це дуже важливо, адже педагогічна рада школи має повноваження визнати або не визнати проходження курсів (цього права не має ні директор школи, ні завуч, лише колектив школи).





Вимоги щодо проходження курсів підвищення кваліфікації вчителів





Кожен педагогічний працівник зобов’язаний пройти 150 годин навчання за програмами підвищення кваліфікації протягом 5 років. При цьому обов’язково навчатись кожного року. Основні вимоги до програм післядипломної освіти вчительства:

– наявність ліцензії на освітню діяльність у суб’єкта підвищення кваліфікації;

– наявність чіткої затвердженої програми підвищення кваліфікації;

– програма підвищення кваліфікації повинна містити інформацію про її розробника (розробників), найменування, мету, напрям, зміст, обсяг (тривалість), що встановлюється в годинах та/або в кредитах ЄКТС, форму (форми) підвищення кваліфікації, перелік компетентностей, що вдосконалюватимуться/набуватимуться (загальні, фахові тощо).

Також обов’язково після проходження навчання вчитель повинен отримати документ, який підтверджує успішне засвоєння програми. Це може бути сертифікат або диплом, форма якого є затвердженою на державному рівні.





Критерії вибору програми підвищення кваліфікації





Педагогічним працівникам, які вибирають програму підвищення кваліфікації, слід звернути увагу на наступні критерії:

– напрям підготовки, тематика та мета;

– затверджений план навчання;

– тривалість курсу;

– форма проведення занять.

Заклад освіти оплачує регулярне підвищення кваліфікації своїх працівників, тому вони мають можливість удосконалювати свої компетентності на безоплатних умовах. Проте є багато програм, які надаються приватними суб’єктами на платній основі, їх педагог може вибрати на свій розсуд у випадку, якщо готовий сам оплатити.

Безплатна чи платна післядипломна освіта – це вибір педагога, головне, щоб вона була якісною та відповідала основним вимогам. Такі пропозиції легко знайти на платформі для підвищення кваліфікації EdWay.

Саме платформа EdWay дає можливість освітянам розширювати свої знання та навички відповідно до їхніх потреб та інтересів. Тут можна подати заявку на програми підвищення кваліфікації з новітніх методик та підходів до навчання, оновити свої знання з певних предметів, а також покращити комунікаційні та педагогічні навички.

За результатами підвищення кваліфікації педагоги мають відчувати професійне зростання, можуть оцінити власний прогрес та розширення знань в обраному напрямку, що відбивається у вдосконаленні власної професійної діяльності.

Платформу розробляє та обслуговує громадська організація EdCamp Ukraine та Прозорі рішення за підтримки Save the Children in Ukraine та Education Cannot Wait #ECW, за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також за участі інституційних партнерів – державної установи Український інститут розвитку освіти, Державної служби якості освіти України, Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Державної наукової установи «Інститут освітньої аналітики».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus