USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Якщо Україна впаде, російські війська опиняться на кордонах країн-членів НАТО»: Зеленський дав інтерв’ю Reuters та CNN

1 Березня 2022 21:34
Президент України Володимир Зеленський дав дуже відверте інтерв’ю журналістам Reuters та CNN.

«Я думаю, що важливо, щоб люди зі США все зрозуміли, не зважаючи на те, що війна в Україні. Це ж війна в цілому за цінності життя, демократію, свободу всього світу. І мені здається, що такі речі, зазвичай, людям складно зрозуміти, поки це не відбувається у людини вдома або у сусіда», – зазначив президент.

Він наголосив, що закликав країни запровадити безпольотну зону над Україною. Утім президент США Джо Байден особисто сказав, що, мовляв, для цього наразі не час.

«Потужна історія, що стосується закритого неба, дуже б допомогла. Це не втягування країн НАТО у війну. Якщо чесно, у війну всі давно вже втягнуті, і точно не Україною, повномасштабну війну розв’язала Росія. Я говорив і Байдену, й іншим, що Україна буде боротися міцніше за всіх. Але одні ми з Росією не зможемо. Я не говорю про народ, а про їхню армію, керівництво тощо. Дуже важливо знати, що якщо Україна впаде, всі ці війська будуть на кордоні ваших країн, у тому числі членів НАТО. Будуть на кордоні Литви, Польщі тощо. І там у вас буде те ж саме питання. І розпочнеться друге серйозне випробування», – акцентував Зеленський.

Він зазначив, що у Генштабі РФ офіційно заявили про ракетний обстріл однієї з будівель СБУ біля Софіївської площі.

«Є місто Харків. Сьогодні було бомбардування Харкова. Дві крилаті ракети – на площу Свободи та державну адміністрацію в центрі. Про які війська ведеться мова? Щойно пролунала офіційна заява Генштабу РФ про те, що буде нанесено ракетний удар одній із будівель СБУ. СБУ розташована на вулиці Володимирській. Через 200 метрів – Софія Київська. Це також military infrastructure? (військова інфраструктура, – ВН). Для всіх людей християнського світу це святиня. А люди б’ють ракетними ударами в серце Київської Русі – Старий Київ. Як ці цінності захищати?» – обурюється президент.

«Ми готувались до всього. Але коли готуєшся заздалегідь, не обов’язково підготовлювати твого ворога, щоб він був готовий до твоєї реакції. Друга частина. Ми не просто готуємось. Це були заробітні плати нашим військовим, умови, зброя і на все це потрібні були гроші. На це потрібно, щоб працювала економіка в нашій державі. Тому всі ці кроки викликали паніку серед населення. Люди, дипломати, представники тих чи інших компаній починали їхати і знімати гроші. Внаслідок цього падала гривня і відбувалась дестабілізація. І це неправильно. Тому що якщо є загроза війни, а вона є постійно в нашій державі, і ніхто не брехав про це. Ти ж не можеш жити в підвалах з 2014 року. Ти повинен вилізти, боротися, працювати, підняти економіку та будувати державу.

Тому ми робили все, щоб економіка була стабільною.

Ми отримували інформацію від розвідки. Але покажіть нам, будь ласка, де ми бачимо, що йде наступальна місія РФ. Де ці записи та докази? Може в когось вони є, а в нас їх немає.

Я звертався до деяких західних лідерів з цим проханням. Я вважаю, що лідери повинні підтримувати своєю допомогою демократичні держави світу, які хочуть підтримувати такі принципи.

Я не очікую великих результатів, тому що віра в такий формат, починаючи з Мінська, втрачена. Є бажання людей закінчити цю війну. І над цим бажанням, крім слів «я бажаю» чи «ми хочемо», потрібно щоденно працювати. Сідати, шукати діалог. Ти не хочеш загубити світ, ось і все. Я поки що не відчуваю конкретики після першої зустрічі.

Щоб робити якісь кроки вперед, треба щоб хтось робив кроки назустріч. А там, де є великі проблеми і ризики щоденно втрачати людей, треба робити якісь кроки назад. Це і є діалог», – сказав Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus