USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Якщо проігнорували або перервали медичну комісію: що загрожує військовозобов'язаним

19 Червня 2023 07:37
В Україні із 24 лютого 2022 року тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Будь-хто з військовозобов’язаних чоловіків може отримати повістку. Після цього потрібно з’явитися у вказаний час та місце для уточнення облікових даних. Потім особу направляють на проходження військово-лікарської комісії.

Під час проходження ВЛК може виникнути ситуація, коли чоловіка направляють на дообстеження в лікарню, або повістку на ВЛК видали на інше число, а не на день, коли уточнювалися дані. За неявку за повісткою передбачено і адміністративну, і кримінальну відповідальність, пише NV.

Адвокат Богдан Пересада пояснив, яка відповідальність наступає, коли людина перервала проходження ВЛК, а як доведеться відповідати за неявку за повісткою.

«Загалом існує два можливих види відповідальності за неявку за повісткою та ігнорування вже початого проходження ВЛК», ― пояснює він.

Кримінальна відповідальність передбачена статтею 336 Кримінального кодексу України. Вона настає за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Адміністративна відповідальність передбачена статтею 210−1 кодексу України про адміністративні правопорушення. Стосується вона порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Передбачає накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ‒ від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читати ще: В Україні всім військовозобов'язаним присвоять електронні коди

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою статті 210−1, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період ‒ тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ‒ від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто можливий розмір штрафу може складати від 3400 до 5100 гривень.

«Якщо особа не проходила медичну комісію, то, на мою думку, можлива лише адміністративна відповідальність за неявку за повісткою», ‒ каже юрист.

Коли ж проходження комісії вже було розпочато й перерване з будь-яких причин, не передбачених законом, це може розцінюватись як таке, що підпадає під статтю 336 Кримінального кодексу України. Тоді людину спробують притягнути до кримінальної відповідальності.

«Але спроба притягнути не означає, що така відповідальність буде. На мою думку, найбільш вірогідною може бути спроба притягнути до адміністративної відповідальності. Разом із тим, остаточно сформованої практики щодо таких випадків на даний момент немає», ‒ каже Пересада.

У таких ситуаціях юристи радять звертатися за консультаціями та правовою допомогою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Патрiот Показати IP 19 Червня 2023 10:01
Правильно- бiльше страху наганяйте на людей.
Макс Показати IP 19 Червня 2023 10:26
А де вказано скільки часу має проходити мед комісія , так наприклад в укараїні визначення інвалідності триває роками поки не дасиш хабаря мед комісії.
Анонім Показати IP 19 Червня 2023 10:28
Якщо я на роботі, то як не явитися на роботу? Причина - повістка? Такої причини в трудовому договорі немає, буде прогул і звільнення.
Простий солдат Показати IP 19 Червня 2023 15:03
Краще влк контролюйте гроші сумками гребуть здорових биків списують обмежено придатних/інвалідів "зцілюють" щоб ті закривали собою план а потім толку з них в частині коли половина підрозділу небоєздатна нам присилали з хворобою Крона(і мінус кусок з правого боку кишківника) дефектом мітрального клапана сердця, був навіть молодий хлопчина з якоюсь хворобою Дюшена ледве ходив добре що вдалось списати який з них толк тилові посади ЗАБИТІ аж тріщать, Потрібні здорові чоловіки які здатні бігати в броніку, носити БК кулемети, міномети, станкові гранатомети.
Акан до Простий солдат Показати IP 19 Червня 2023 15:49
П якщо ті здорові не хочуть і не будуть воювати, як ти їх змусиш? Чи хочеш получити потім кулю від них же??? А?? Дурень
До с*куна до Акан Показати IP 20 Червня 2023 07:58
Дурню де написано вище що нам потрібні ті які не хочуть воювати ???? Сиди дальше в тилу і чекай "освободітелей" або коли по тебе прийдуть від нашої "класної" влади на обов'язкову "добровільну" відбудову.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus