USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Якось справляємося»: як третій рік в умовах війни та мобілізації працюють фермери з Волині

20 Червня 2024 11:12
Після повномасштабного вторгнення кількість фермерських господарств на Волині не зменшилась, попри те, що частину їхніх працівників мобілізували до війська.

Про це розповів Суспільному керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко. З його слів, з 2022 по 2024 роки на Волині зареєструвалися 90 нових господарств, усього працює орієнтовно 700 фермерських господарств.

Фермерське господарство Сергія Кочубея

У Володимирському районі фермер Сергій Кочубей із села Кремеш обробляє 550 гектарів земель. Більшість площ у нього засіяна зерновими культурами.

«Будемо починати через 10 днів, за тиждень молотити ячмінь, – каже фермер. – Потім ріпак, ще за місяць – пшениця, соя, соняшник і так все, поки сніг не впаде».
На 10 гектарах орендованих земель чоловік місяць тому засіяв кукурудзу. З його слів, останнім часом у цій місцевості було мало дощу, тож посіяне зійшло нерівномірно.

«Збут кормової кукурудзи є, вирощувати її не дуже важко. Підживлюємо зараз її, потім будемо ще по листу обробляти добривами й мікроелементами. І все, на даному етапі вже чекаємо врожаю», – розповідає Сергій Кочубей.

Окрім традиційних сільськогосподарських культур, у господарстві вирішили спробувати вирощувати ягоди, зокрема, смородину. Врожаю чекають за два роки, каже фермерка Алла Кочубей: «Мусять бути різні види культур і тоді будуть покриватися якісь витрати. Бо якщо буде лише одна культура – то тяжко».
Читати ще: «Тепер така мода пішла»: як у волинському селі дбають про урожай і годують свиней

«Свіжих людей треба навчати»

У фермерському господарстві Сергія Кочубея разом з ним працює п’ятеро чоловіків. Війна і мобілізація, каже, на роботу впливають. За тиждень до війська забрали двох, а загалом воюють уже четверо його робітників. Ще двоє – заброньовані. «Це трохи напряжно, бо свіжих людей треба навчати, – говорить. – Набираю других, навчаємо. Якось справляємося, ще поки встигаємо».
24-річний Богдан Глум понад рік працює у фермера трактористом. До цього хлопець їздив на заробітки до Польщі, але повернувся і знайшов роботу вдома. Каже: поки до армії не кличуть: «Поле, краса – то не в складі сидіти десь на будівництві. То є кайф, ще б пару подружок сюди – то взагалі тема».
За словами фермера, якби були ринки збуту і ціна на збіжжя, тоді господарство буде успішним. Попри ризики, пов’язані з війною та блокуванням українського експорту, Сергій Кочубей налаштований оптимістично.

Читати ще: «У нас не п'ють, бо в кожному дворі є плантація полуниці»: як у селі на Волині вирощують ягоди

Бронювання сільгосппрацівників

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Волині Юрія Юрченка, десяту частину валової продукції аграрного сектору Волині виробляють подібні фермерські господарства, які переважно займаються рослинництвом.

Аби підтримати аграрний сектор, уряд збільшив термін бронювання від мобілізації робітників, але не більше 50 відсотків військовозобов’язаних чоловіків.
«Зокрема, на сьогодні оновили постанову, яка бронювала наших аграріїв два роки й зараз вона дозволяє аграріям бронюватися на 12 місяців. Знято також обмеження по військово-облікових професіях і спеціальностях. Головне – працювати офіційно, щоб люди могли підтвердити, що вони працюють в АПК», – додав Юрій Юрченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus