USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

Які кісточки можна давати собаці?

Сьогодні 16:01
Розмови про те, чи можна давати собакам кістки, постійно виникають в колі власників чотирилапих. Зазвичай є дві протилежні думки. Одні вважають, що кістки – це традиційна їжа для хижака, тому вони мусять бути в раціоні тварини, а інші – що крім проблем зі здоров’ям, кістки більше нічого не дадуть.

Всі власники собак, а особливо початківці, неодмінно замислюються над цим питанням. Багато хто вважає, що вихованці потребують твердої їжі, і щоб компенсувати її брак, дають улюбленцю кістки: свинячі, яловичі та курячі. Є й категорія людей, які вважають, що кістки – це смаколик, який повною мірою здатний замінити омріяні іграшки, а також несе користь. Наступна категорія власників песиків категорично вважають, що це є неприпустимим харчуванням для чотирилапих, і повністю виключають його з раціону.

Кожний власник собаки зобов'язаний знати, чи можна давати своєму улюбленцю таку їжу, та які переваги й недоліки вона має. Далі ми більш детально розглянемо цю тему.

Чи є користь від кісток?

Чотирилапі люблять постійно щось гризти. Це логічно, адже це їхній природний інстинкт. Багато людей вважають, що кістки є корисними. Ось кілька помилкових думок.

Відбувається масування ясен. Думка, що це добре впливає на жувальний апарат, адже такі прості маніпуляції можуть запобігти гінгівіту чи пародонтозу, щопровокують дочасну втрату зубів. Але через свою тверду структуру кістки швидше шкодять яснам, ніж ефективно масажують їх.

Зуби очищаються від решток їжі та нальоту. Ще одна хибна думка, адже за цей процес радше відповідає хрящова тканина, аніж тверда кісткова. Остання може не тільки пошкодити емаль, але й зламати зуби.

Пес отримує задоволення. Так, чотирилапі справді мають потребу щось гризти. Але для цієї мети краще не брати звичайні кістки.

Кожен з наведених аспектів можна забезпечити іншими, більш безпечними для тварини способами.

Варто запам’ятати, що в жодному разі домашньому улюбленцю не можна:

Курячі та всі інші види трубчастих кісток. При накушуванні вони утворюють безліч уламків, що можуть зробити рану. Наприклад, коли собака намагатиметься проковтнути гостру частину кістки, вона може застрягнути у шлунку або пошкодити трахею. Крім пташиних «смаколиків», не потрібно також пригощати чотирилапого й кістками кроля.

Свинячі кістки хоч і є достатньо великими, все одно можуть нашкодити. На них можуть міститися гельмінти, а м’ясо свині є надто жирним для пса, тому може спровокувати шлункові розлади.

Рибні кістки – наступна заборона. Вони є занадто дрібними та колючими: таке частування може застрягти між зубами чи навіть у горлі. Тварина не може самостійно позбутися їх, тож доведеться вдаватися до допомоги ветеринара.

Найкращим вибором для улюбленця стануть кісточки, придбані у зоомагазині. Пресовані жувальні та інші види стимулюють жувальну діяльність, а ще корисні для зубів та всієї ротової порожнини тварини.

Безпечні ласощі для собаки

Кістки – улюблений смаколик кожного пса. Натуральні продукти не завжди є безпечними, тож які кістки можна давати домашньому улюбленцю? Якщо тварина обожнює таку їжу, то варто віддати перевагу гостинцям із зоомагазину. За своїми властивостями вони аналогічні до оригіналу, але не завдадуть шкоди здоров’ю чотирилапого.

Залежно від уподобань та якостей, можна придбати наступні різновиди.

Кістки з сухожиль, збагачені вітамінно-мінеральним комплексом. До їх складу входить попередньо змелена пресована яловича шкура з додаванням корисних інгредієнтів.

Пресовані, що зроблені з сухої кісткової маси. Пес легко розгризає їх, а перевага у тому, що вони не створюють небезпечних уламків, на відміну від натурального аналога.

Жильна з наповнювачем. Їх можуть доповнювати яловичим, качиним або баранячим м’ясом. Особливо підійдуть такі смаколики тваринам, які перебірливі у харчуванні.

Кісточки для собак, куплені у спеціалізованому магазині, мають наступні переваги.

Тільки натуральні компоненти у складі: кісткове борошно, овочі, хрящі, яловиче або інший вид м’яса, вітаміни та мінерали.

Така продукція завжди містить кальцій, хондроїтин та колаген. Це необхідні добавки для пса, що позитивно впливають на розвиток опорно-рухового апарату.

Смаколики чудово пасують для підтримання гігієни ротової порожнини та очищення зубів від нальоту й залишків їжі. Також вони підходять для профілактики зубного каменю. Постійне додавання в раціон укріплює ясна та м’язи щелепи, а ще стимулює зростання постійних зубів у цуценят.

Кістки для собак (рос. косточки для собак) – ідеальний варіант, щоб урізноманітнити раціон улюбленого хвостика або для частування за гарну поведінку чи виконання команд. Вони є просто чудовим способом зайняти вашого собаку на тривалий час.

Під час вибору цих корисних смаколиків потрібно звертати увагу на вік, особливості породи та здоров’я вихованця. Для чотирилапих, схильних до алергії, оптимально придбати гіпоалергенне частування. Псам зі слабкими зубами пасуватимуть більш м’які за консистенцією продукти – пресовані, які не тільки легко розгризаються, але й швидко засвоюються організмом.

Для тварин середніх та великих порід краще вибрати кістки більших розмірів. Дрібні вони просто проковтнуть не розжовуючи. А ось маленьким песикам підійдуть ласощі невеликих розмірів.

Собаки будь-якої породи та віку з задоволенням будуть гризти корисні кістки. Їх без побоювань можна вводити у раціон, пропонуючи улюбленцю як винагороду чи просто смаколик.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus