USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Як військовослужбовцю перевестися в інший підрозділ, якщо командир проти? Пояснюють юристи

9 Березня 2024 06:48
Часто у військовослужбовців виникають ситуації, коли продовжувати службу в тій чи тій військовій частині неможливо. Постає питання про можливість переведення в іншу військову частину, однак на практиці командир не хоче задовольняти це право військовослужбовців.

Що можна зробити в цьому випадку? Розповідають експерти Юридичного Гончаренко центру.

Переміщення військовослужбовців належать до дискреційних повноважень військового керівництва, тож перевестися до іншого підрозділу, якщо командир проти, буде досить складно.

Винятком є переміщення військовослужбовця за станом здоровʼя або хворобою, якщо згідно з висновком ВЛК вона перешкоджає проходженню служби в певній місцевості. Наприклад, якщо військовослужбовець служить у морській піхоті або ДШВ й отримав довідку ВЛК про непридатність до служби у цих військах чи обмежену придатність до військової служби.

Читати ще: Зеленський анонсував новий механізм бронювання працівників

«Якщо ж проблема у переміщенні з однієї частини до іншої полягає в складних стосунках з безпосереднім командиром, то після подання йому рапорту на переміщення і його відмови у скеруванні рапорту вище або відсутності реакції на рапорт ви маєте право напряму звернутися до вищого командира», – коментують у Юридичному Гончаренко центрі.

Для збільшення шансів на переміщення варто отримати відношення, яке слід додати до рапорту. Це письмовий документ, що його видає командир військового формування, до якого військовослужбовець має бажання бути переміщеним для подальшого проходження військової служби. Документ видають з тієї військової частини, куди людину мають намір прийняти, після чого можна подавати рапорт на ім’я свого командира.

Читати ще: Воєнний стан: хто може звільнитися з військової служби

«У відношенні відповідний командир підтверджує наявність вакантної посади, що відповідає військово-обліковій спеціальності військовослужбовця, та висловлює свою позицію, що він не заперечує, аби відповідний військовослужбовець був переміщений до ввіреної йому військової частини», – зазначає директор Юридичного Гончаренко центру Микола Брюховецький.

Читати ще: Посилення мобілізації в Україні: що буде з відстрочкою для багатодітних батьків

Крім того, під час ухвалення рішення про переміщення враховують певні обставини, наприклад, проживання близьких родичів у місцевості, де розташований пункт постійної дислокації військової частини, в яку ви хочете перевестися.

У рапорті слід детально аргументувати причини, з яких ваше переміщення позитивно вплине на виконання статутних завдань військової служби та сприятиме зміцненню обороноздатності України.

Читати ще: Законопроект про мобілізацію: у Міноборони пояснили, як будуть визначати кількість призовників

Після подання всіх належних документів командир військової частини готує подання на переведення. Далі за результатами ухвалюють рішення та видяють наказ військового керівника про переведення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Талян Показати IP 9 Березня 2024 09:25
Стаття ні про що! І де та важлива інформація коли командир проти. Лише одне речення " перевестись буде дуже складно". Для чого писати статті з 0 корисної інформації?! Що небудь!
123 Показати IP 9 Березня 2024 12:23
В армії командир завжди правий! Всім цивільним хлопакам та дівчаткам це треба вивчити як "Отче наш"!
До ТАляна Показати IP 9 Березня 2024 21:00
І мабуть всі хто хоче перевестись хочуть перевестись в ПІХОТУ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus