USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Як ветеранам з Луцька за місцевими програмами отримати житло. Поясненння юристів

15 Липня 2024 06:18
На державному рівні діє кілька програм, які допомагають ветеранам, членам їхніх родин, а також родинам полеглих захисників та захисниць отримати житло. Проте ветерани й ветеранки із Луцької міської територіальної громади мають додаткові можливості для отримання житла.

Про особливості програми розповіли юристи Українського ветеранського фонду.

Для ветеранів з Луцька діє Програма забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників АТО/ООС та членів їх сімей.

Консультування та прийом документів здійснюється у КП "Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади".

Право на отримання житла на умовах співфінансування мають:

– учасники бойових дій АТО/ООС;

– особи з інвалідністю внаслідок війни, які брали безпосередню участь в АТО/ООС;

– бійці-добровольці, яким наданий такий статус Луцькою міською радою;

– члени сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти в результаті участі в АТО/ООС.

Читати ще: єОселя: волиняни отримали понад 600 мільйонів кредитних коштів

Право на придбання житла на умовах співфінансування мають особи, які перебувають на квартирному обліку при виконавчому комітеті Луцької міської ради як такі, що потребують поліпшення житлових умов.

Учасник програми може придбати житло в прийнятих в експлуатацію житлових будинках, внісши 50% вартості житла з власних коштів: 25% – за рахунок місцевого бюджету, ще 25% – за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Якщо співфінансування по Програмі неможливо здійснити за рахунок інших джерел, співфінансування за рахунок коштів місцевого бюджету збільшується до 50%.

Загальна площа житла для учасника Програми розраховується, виходячи з нормативної площі житла, що становить 21 м² загальної площі житла на кожного члена сім’ї та додатково 10 м² на сім'ю. У разі перебування на квартирному обліку учасника Програми самостійно, норма житла становитиме 50 м².

Читати ще: Поліпшення житлових умов для військовослужбовців: Луцьк прийняв до комунальної власності сім квартир

У разі використання учасником Програми та/або членом його сім’ї права на приватизацію раніше наданого житла (безоплатно переданого з державного житлового фонду у приватну власність) у неповному обсязі та наявності у власності учасника Програми та членів його сім’ї, які включені в розрахунок суми співфінансування житлової площі у житловому приміщенні, яке розташоване в населених пунктах на підконтрольній Україні території, нормативна площа зменшується на таку площу.

Розмір фінансування за Програмою розраховується з урахуванням опосередкованої вартості спорудження 1 кв. м загальної площі житла, яка визначається Мінрегіоном.

Розмір фінансування за Програмою (РФ) розраховується за формулою:

РФ = ((21 х Nс + 10) – Вп – Рк) х Bг х Км, де Nс – кількість членів сім’ї учасника Програми, на яких поширюється дія Програми (у тому числі на учасника Програми);

Вг – гранична вартість (гривень) 1 м² загальної площі житла для населеного пункту, в якому заявник перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов на день подання заяви, або вартість (гривень) 1 м² загальної площі житла, зазначена в попередньому договорі купівлі-продажу, але не більше опосередкованої вартості;

Км – коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 м² загальної площі житла, що дорівнює 1,15. Вказаний коефіцієнт використовується для розрахунку розміру фінансування у випадку застосування опосередкованої вартості 1 кв. м загальної площі житла;

Рк – нормативна площа житла, що була безоплатно передана з державного житлового фонду у приватну власність учаснику Програми та/або членам його сім’ї;

Вп – житлова площа у житловому приміщенні, яке розташоване в населених пунктах на підконтрольній Україні території, яка перебуває у власності учасника Програми та членів його сім’ї, які включені в розрахунок суми співфінансування (крім житлового приміщення, яке зруйноване (знищене) або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації, зокрема з моменту введення воєнного стану, що підтверджується актом обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією РФ, та/або відомості щодо якого внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ), зокрема з моменту введення воєнного стану.

Читати ще: Військовослужбовиці, звільнені з полону, отримають квартири в Луцьку

У разі якщо загальна площа житла, яке має намір придбати учасник Програми, менша нормативної площі житла, зазначеної у п. 8 Порядку, при розрахунку розміру співфінансування враховується площа житла, зазначена в попередньому договорі купівлі-продажу.

Щоб отримати безплатну індивідуальну юридичну консультацію від юристів Українського ветеранського фонду, залиште звернення у формі за посиланням.

Цей проєкт став можливим завдяки програмі “Український фонд швидкого реагування”, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus