USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Як великий храм на Волині був і костелом, і церквою. 100-річні фото

13 Лютого 2021 23:31
Досить цікаву історію має храм, який існував у селі Мельниця на Волині. Довгий час Мельниця була містечком, в якому діяли храми різних конфесій. У ХІХ столітті тут був костел, православна церква, два єврейські молитовні будинки та дві каплиці.

У 1897 році тут мешкало близько 2588 жителів, а у 1906 році – 2262. Зараз тут проживає понад 500 людей. Мельниця є одним із найдавніших населених пунктів Волині. Перша писемна згадка про село датується 1245 роком, проте поселення вочевидь існувало раніше.

Чи не найбільше цікавих фактів про Мельницю пов’язані з її найбільшим храмом, який наші читачі можуть бачити на столітніх фотографіях.

Від початку мурована святиня носила назву костелу Святого Йосипа. За різними джерелами, датою зведення вважають 1749 або 1802 рік. Профінансував спорудження храму луцький підкоморій Єжи Ольшанський та магнатська родина Грохольських, які були власниками кількох палаців на Волині, зокрема в Підбереззі та Орестові. Варто зазначити, що до того тут існував дерев’яний костел із чудотворною іконою.
У Волинському державному архіві можна віднайти метричні книги Мельницького римсько-католицького парафіяльного костелу. В них вказано, що до святині ходили прихожани із сіл Великий Порськ, Велицьк, Вулька Порська, Кривлин, Кухарі, Мирин, Підліси, Рудка-Миринська, Сільце Голобської волості, Бруховичі, Вулька Радошинська, Радошин Любитівської волості, Волошки Повурської волості, Козлиничі, Кричевичі, Ломачанка тощо.
Окрім метричних книг, в яких можна знайти записи про народження, шлюб та смерть, в архіві також зберігаються сповідальні відомості. Документи охоплюють період із 1800 до 1872 роки.
Костел Святого Йосипа функціонував у великому мурованому храмі до 1873 року, після цього російська влада закрила костел, а у 1875 році перетворила його в православну церкву Святого Михаїла. Будівлю костелу тоді оздобили в стилі ампір, хоча від початку вона була оформлена у стилі бароко.
У роки Першої світової війни храм постраждав під час боїв. Це можна побачити на фото 1918 року і порівняти його із кадрами 1916 року.
У 1921 році Волинь увійшла до складу Другої Речі Посполитої. У цей період храм повернули католикам. Проте через руйнування служба в храмі відновилася не відразу. Ремонтні роботи профінансував граф Станіслав Чарнецький, саме завдяки йому до храму повернули чудотворну ікону, яка весь час була в Ковелі, в костелі Святої Анни. Чудотворний образ Мельницької Божої Матері потрапив до храму раніше із колекції польського короля Яна ІІІ Собеського (1629-1696).
За переказами, історія образу розпочинається у 1683 році під час Віденської відсічі – так званого розгрому під Віднем османського війська візиря Кари-Мустафи об'єднаними польсько-австрійсько-німецько-козацькими військами під проводом Яна ІІІ Собеського.
Внаслідок відсічі було знято османську облогу із габсбурзької столиці, тоді польські війська захопили скарб. Серед коштовностей було зображення Божої Матері, яке до того турки захопили в одній із битв на території Угорщини. Через якийсь час Яків Людвік Собеський, син польського короля Яна ІІІ Собеського, подарував образ Божої Матері дружині чернігівського підкоморія Людвига Маневського, який у 1705 році звів у Мельниці перший дерев’яний костел.
Образ Божої Матері з Дитиною був написаний на мідному листі та прикрашений сріблястим платтям і золотими коронами.

Зараз Мельницька Чудотворна Божа Матір, на жаль, не на Волині. Вона є окрасою костелу Христа Відкупителя в місті Хелм Люблінського воєводства у Польщі, куди її вивезли в 1946 році.
Прикро, але після Другої світової війни храм у Мельниці знову занепав і довгий час виконував функції зерносховища. Сьогодні доля святині не краща, вона руйнується і занепадає.

Джерело фото: e-bay.de

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 14 Лютого 2021 02:24
спасибо за фото интересный рассказ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus