USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Як уникнути професійного вигорання?*

28 Жовтня 2021 17:03
Кожен з нас щодня натрапляє на труднощі та стреси. Великі потрясіння ми відразу помічаємо і намагаємося з ними впоратись, а дрібні проблеми і перевтома можуть накопичуватись зовсім непомітно. Однак саме в них найчастіше сконцентрована основна небезпека – загроза професійного вигорання.

Під час вигорання людина відчуває емоційне та інтелектуальне виснаження, що негативно позначається на її психічному здоров'ї та працездатності. Найчастіше ця проблема постає через робочі обов'язки, особливо, якщо професія пов'язана з емоційними переживаннями та високою відповідальністю. Проте небезпека професійного вигорання може загрожувати практично кожному: від лікаря до фахівця з SQL, Azure або Typescript.

Фази професійного вигорання

Перший етап вигорання – напруга. Вона проявляється втомою і роздратуванням під час виконання звичних завдань. Цієї миті ти відчуваєш неприязнь та огиду до своїх повсякденних обов'язків.

У фазі резистенції особа намагається впоратись із впливом стресу та зазнає труднощів з адекватним, помірним проявом емоцій. Найчастіше у цей період починаються проблеми зі співпереживанням, викликані нестачею психологічних ресурсів. На цьому етапі можна через втому дратуватись на людей довкола.

Якщо вчасно не подбати про свій психологічний стан, вигорання переходить у фазу виснаження, коли енергія закінчується зовсім. У цей період людина припиняєш відчувати позитивні емоції та не отримує задоволення від улюблених занять.

Як впоратися з проблемою?

Небезпека професійного вигорання очевидна. Окрім появи психологічних захворювань, воно впливає на фізіологічне функціонування організму, призводячи до загострення хронічних хвороб та проблем із серцево-судинною системою. Саме тому так важливо вчасно помітити перші ознаки вигорання, а також почати боротьбу з ними завчасно – доки хвороба не перейшла до наступних стадій.

Здоровий сон

Відсутність повноцінного сну послаблює організм і не дає йому відновлювати сили. Нестача відпочинку викликає погіршення розумових навичок, що підвищує рівень стресу та робить ситуацію складнішою. Фахівці радять вчасно лягати спати, тому що виконувати необхідні завдання можна набагато продуктивніше після повноцінного відпочинку організму.

Мінімізація джерел стресу

Необхідно розібратись, що саме змушує нервувати найчастіше, і спробуй зменшити вплив цих факторів на своє життя. Якщо основна причина стресу – робота, то потрібно на певний час піти у відпустку та відпочити, а якщо і це не допомагає, варто подумати про зміну посади, компанії або ж спеціалізації. Не треба боятися звернутись за підтримкою до рідних або сходити на консультацію до психолога.

Перерви в робочому процесі

Періодичні паузи в роботі жодним чином не погіршують якість виконуваних завдань, та ще й допомагають ефективніше працювати, знижуючи рівень стресу. Намагайтеся відпочивати продуктивно – виходити на прогулянку або ж робити кілька фізичних вправ.

Заняття улюбленими справами

Необхідно додати до своєї буденності якомога більше позитивних моментів – займатися улюбленим хобі, спілкуватися з друзями, відвідувати цікаві заклади. Якщо працюєш віддалено або не можеш залишати будинок, не треба впадай у відчай. Адже листування в месенджерах та відеозв'язок допоможуть відновити потребу в комунікації, а інтернет запропонує чимало продуктивних та захопливих варіантів відпочинку.

Небезпека постійних стресів змушує постійно шукати методи профілактики вигорання. Варто пам'ятати про основні ознаки цієї проблеми, і, помітивши їх, намагатися мінімізувати неприємні емоції. Не забувайте про хобі, якомога більше відпочивайте та не бійтеся звертатись за допомогою до фахівця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus