USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Як уберегтися від авіаційного удару: інструкція

17 Січня 2023 06:18
Найперше, про що варто подумати – це місце, де можна сховатися, розповідають у Головному управлінні ДСНС України у Волинській області, пише ТСН. Адже на все про все в людини є декілька хвилин.

Місце

Падайте під стінку, тільки не навпроти вікна: під нього або в кут кімнати. Ідеальним укриттям є передпокій або ванна без вікон. Якщо ви розумієте, що не дістанетесь туди за кілька секунд, падайте, де стоїте, і повзіть під стіну.

У жодному разі не залишайтеся посередині кімнати: ви будете в межах радіуса розльоту уламків скла та цегли з сусідніх будівель. А залізобетонні плити, якщо і ламаються, то, згідно з законами фізики, падають на середину кімнати. Навіть у найгіршому випадку, якщо плита зламається, упавши під стіну, ви маєте шанс опинитися в повітряній кишені під плитою.

Читати ще: Правоохоронці нагадали, як діяти у разі обвалу будівлі під час вибухів

Поза

Найкраще прийняти позу як під час відтискання – обличчям донизу, руки зігнуті під корпусом, ноги максимально теж зігнуті, щоб після обвалення була можливість піднятися під вагою уламків, або хоч трохи посунутися, зробивши повітряну кишеню. В положенні лежачи на боку або на спині піднятися ви не зможете. Ще й в обличчя прилетить щось.

Розкрийте рота та закрийте очі

Щоб уникнути баротравми, максимально розтуліть рота та заплющте очі, щоб в них не потрапив пісок та пил, щоб зменшити ризик їх травмування. Баротравма настає в разі раптового підвищення тиску, при вибухах. Найбільші ушкодження при баротравмі зазнають барабанна порожнина, внутрішнє вухо, легені, придаткові порожнини носа і головний мозок. Баротравма може спричинити крововиливи та навіть смерть.

Читати ще: Що робити, коли немає мобільного зв'язку? Поради

Не підіймайтеся зразу після вибуху, зачекайте не менше хвилини

Після вибуху потрібно зачекати, поки не попадають всі уламки, вони можуть летіти ще деякий час. Послухайте, чи не йде літак на другий захід. Потім підіймайтеся, допоможіть постраждалим, пошукайте сусідів, надайте рятувальникам необхідну інформацію для пошуку інших жителів будинку чи квартири, які можуть бути під уламками.

Перекрийте газ

Після авіаційного чи артилерійського удару по будинку обов'язково перекрийте газ до приїзду газової служби, щоб убезпечити вибух вже від побутового газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus