USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

Як створювали військовий одяг для жінок: історія та сучасні тренди

20 Червня 2024 16:28
У ЗСУ служить близько 50 тисяч жінок, проте про їхній комфорт особливо не дбали донедавна. Жінкам видавали чоловічу військову форму, що створювало багато незручностей. Продумали лише парадний варіант, а на щодень доводилося перешивати стандартну модель.

Але зараз кілька компаній розробляють спеціальні моделі на основі зразків армій інших країн.

Коли з’явилася військова форма для жінок

Жінки служили в армії протягом усієї історії людства, проте здебільшого на тилових посадах. Переважно вони були писарками, медсестрами, помічницями. Лише в 1914 році, після початку Першої світової війни, почали збільшуватися кількість та розмаїття робочих місць для жіноцтва. Тоді ж уперше була розроблена військова форма за жіночою статурою, яку раніше військовослужбовиці мусили створювати самостійно.

У 1970-х роках жінки працювали вже у всіх військових галузях. Під час обох світових воєн вони раз по раз проявляли професіоналізм та відвагу, захисниць цінували за їхню акуратність та розважливість.

Лише на початку XXI століття жінок почали повноцінно призивати на військову службу, зокрема такі країни, як Ізраїль, Китай, Північна Корея, Перу, Тайвань. Тоді ж розробили та почали шити єдиний формальний однострій для військовослужбовиць з урахуванням їхніх фізіологічних особливостей. Пізніше цю ініціативу підтримали Норвегія, Швеція та Нідерланди.

Зараз у країнах НАТО служить багато військовослужбовиць, але лише в цих трьох країнах вони мають ті ж права та свободи, що й чоловіки.
Яка ситуація у лавах ЗСУ

В Україні до 2022 року навіть не замислюватися щодо цього питання. Проте зараз десятки тисяч жінок перебувають на службі та потерпають від незручного обмундирування. Тисячі з них – на передовій, де незручний одяг суттєво впливає на результат виконання бойових завдань.

З початку 2024-го цим питанням почали активно опікуватися держслужбовці, волонтери та приватні компанії. Усе почалося із закупівлі поширених моделей за кордоном. Серед основних проблем захисниці називають:

завеликі наколінники та налокітники;

неможливість комфортно відрегулювати бронежилет;

невідповідність довжини берців;

занадто широкі та довгі штани;

відсутність спеціалізованої термобілизни та спідньої білизни.

Зараз на Ужгородській швейній фабриці вже розробили лекала жіночої військової форми та почали відшивати перші примірники. Ініціаторами та спонсорами виступили дві волонтерські організації, які отримали широку підтримку серед українців за кордоном.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus