USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

Як рибпатруль на Волині шукає і карає браконьєрів

Сьогодні 08:10
Зазвичай рейди інспектори Волинського обласного рибоохоронного патруля організовують до світанку, поки темно. Інформацію небайдужі громадяни можуть їм передавати на гарячу лінію.

«Телефонують, кажуть, що ставлять сітки. Ми звечора виїжджаємо, дивимося і чекаємо світанку. Перед сходом сонця вони вже знімають свої заборонені снасті», – коментує головний держінспектор Волинського обласного рибоохоронного патруля Сергій Токарчук. Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Перша локація – руслові ставки по річці Конопелька біля села Городок. Інспектори рухаються не стежкою, а посеред високих кущів, безшумно і мовчки.

«У нас є оптичні прилади. Користуємося тепловізором, біноклем. Передусім дивимося, чи є техніка на березі. Поводимося тихенько, говоримо спокійно. Якщо є техніка, то прислуховуємося, придивлюємося», – додає Сергій Токарчук.

Один інспектор обдивляється територію, а другий із біноклем оглядає береги по інший бік.

Читати ще: На Волині спіймали браконьєрів, які виловили риби на 240 тисяч гривень

Сергій Токарчук у рибоохоронному патрулі працює 11 років. Його робота – контролювати, щоб в області чітко дотримувалися правил рибальства.

«Їздимо в рейди, виявляємо порушення, складаємо адмінматеріали. Є дрібні порушення, за якими ми виносимо постанови самі. Є грубі порушення, коли складаються адмінматеріали і направляються на суд», – пояснює він.

Волиняни найчастіше попадаються рибпатрулям із сітками. Серед заборонених – і електровудка, раколовка, вибухові та отруйні речовини. Максимальний штраф за риболовлю забороненими знаряддями лову – 680 гривень. Але за збитки природі доведеться заплатити набагато більше. Кожна заборонено зловлена риба має свою таксу. Якось інспектори затримали браконьєра, який завдав природі збитків на 650 тисяч.

Рибу, якщо вона жива, випускають у природне середовище. У іншому випадку – здають у Луцький зоопарк на корм тваринам.
Читати ще: На Волині за тиждень вилучили з водойм понад пів кілометра браконьєрських риболовних сіток

Друга локація – ставок у селі Несвіч. Тут на одну вудку ловить рибу місцевий рибалка Микола. Інспектори пояснюють йому: при собі потрібно мати вимірювальні засоби, щоб визначати довжину тіла риби і вагу.

«За добу дозволено виловлювати три кілограми для одного рибалки. Плюс трофей. Трофейна риба може бути будь-якого розміру, будь-якої ваги, але одна», – каже Сергій Токарчук.

Усі норми та порушення прописані в правилах любительського рибальства і в пам’ятках, які інспектор Віталій Хвостюк задля ознайомлення роздає рибалкам.

Зловити браконьєрів, кажуть інспектори рибпатруля, буває складно. Часом угледівши таких патрульних, вони дають драпака. Інколи навіть прикидаються п’яними. Серед браконьєрів трапляються й агресивні. Для таких інспектори мають спецзасоби: кайданки, перцевий газ, гумову палицю та зброю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus