USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Як правильно зберігати горіхи і сухофрукти*

11 Жовтня 2023 16:02
З давніх часів питання виживання людини базувалось на вмінні здобути їжу, щоб себе прогодувати. На щастя, ті важкі часи давно позаду і сьогодні питання не у вмінні вполювати мамонта, а у вмінні заробляти гроші і вміти їх витрачати.

Сучасні люди за звичкою не помічають, як вони марнують кошти на переспоживання продуктів, бо не мають уявлення про об’єми власного споживання і не знають правил безпечного і тривалого зберігання продуктів, щоб подовжити час споживання і зменшити витрати від псування.

Скоріш за все зараз всі подумали про холодильник, який таки призначений для того, щоб зберігати продукти харчування тривалий термін. Це так, але якщо б ми мали можливість все зберігати у холодильнику, то повинні були б мати не холодильник у кухні, а окрему кімнату-холодильник та ще і з різними температурними режимами.

Отож, треба оптимізувати свій простір за допомогою раціональних підходів та вирішити, що краще зберігати у холодильнику, а що може обійтись без нього.

На дворі осінь, а це традиційно високий заготівельний сезон для продовольства, зокрема для горіхів і сухофруктів. Тому наразі хто планував зробити запаси цих корисних помічників для нашого здоров’я, то настав самий кращий час, адже зараз на ринку хороша ціна на ці товари і ще є час зробити правильні умови зберігання щоб отримати кращу якість продукту через місяць і навіть пів року.

Правила зберігання горіхів

Чи це місцевий волоський горіх, чи заморська диковина на кшталт фундука і кеш’ю ми даємо наступні рекомендації по довготривалому зберіганню горіхів.

1. Тара. Ідеальною тарою для зберігання горіхів можна вважати скляну герметичну або пластикову тару. Мішечок або пакет не підійде, тому що і той і інший пропускає повітря, яке призводить до окислення продукту, а ще через ці кордони легко проникають різноманітні комахи і жучки, які за місяці зберігання можуть перепсувати увесь запас. Але, треба мати на увазі, що комахи можуть приїхати з-за кордону разом з горіхами, тому бажано тримати кожний вид горіху у окремій тарі. Адже, наприклад, у волоському горіхові комах може не бути, а у кеш’ю вони були. І помістивши разом на зберігання ці два види горіхів існує дуже велика вірогідність що через час комахи переповзуть і у той горіх, де їх раніше не було. А це втрата усього врожаю.

2. Місце зберігання. Бажано тримати горіхи у прохолодному і не доступному для прямих сонячних променів місці, тому що горіхи – це на 50 і більше відсотків жири. А щоб жири довго зберігалися вони не повинні контактувати з повітрям (це домагається за допомогою тари) і не повинні зберігатися при температурі повітря вище 25 градусів. Також треба подбати про те, щоб у приміщенні не було сторонніх запахів, адже коли ви приходите до сховища набрати із запасів горіхи, при закриті тари у продукти може потрапити сторонній запах, яких так в ній і залишиться що врешті додасть зайвого смаку вашим горішкам.

Правила зберігання сухофруктів

На відміну від горіхів сухофрукти мають більше вологи, тому і умови зберігання в них трохи інші, ніж у горіхів.

1. Тара. Зі своєї практики можемо сказати, що немає більш якісного зберігання сухофруктів ніж у вакуумі. Вакумоване пакування йде або фабричне, або можна зробити власноруч за допомогою спеціального прилада – вакуматора. Слід знати, що вакумувати продукти слід у спеціальні пакети для вакумації, які йдуть або у комплекті з вакуматором, або придбаються додатково. З досвіду не слід обирати плівку або пакет товщина якого менш ніж 80 мікрон, адже деякі сухофрукти мають гострі кінцівки які можуть проколювати пакет.

Іншим більш доступним засобом зберігання сухофруктів є скляна тара. Але вона має свої недоліки, бо б’ється і займає більше місця. Однак вона біль економна і має можливість багаторазового використання.

2. Місце зберігання. Оскільки сухофрукти більш вологі, то і скоріше за горіхів псуються. Волога – це головний зрадник довготривалого зберігання будь-якого продукту. Перешкодити псуванню допомагає дві речі: ізоляція від повітря і холод. Холодильник у цьому разі буде кращим місцем зберігання. Але, як ми казали, не у всіх є можливість мати два холодильники або холодильну кімнату. Тому вам на поміч прийде вакуматор і прохолодне місце зберігання, наприклад: підвал, балкон, комірка, тощо.

До речі, якщо ви хочете купити більш якісні сухофрукти, наприклад, курага, то слід дізнатися який відсоток вологи у продукті. Чим нижчий відсоток вологи, тим краще, але і тим дорожчий буде продукт. На жаль якість і ціна завжди конкурують один з одним.

Останнім часом дуже популярним стали прилади для сушки і дегідрації продуктів харчування. За допомогою них і досягають ефекту відсутності вологи у продуктах і отримують якісні снеки і делікатеси: джерки, в’ялене м’ясо, сухофрукти тощо.

Бажаємо всім доброго здоров’я і правильного харчування. Якщо маєте час, то можете завітати до магазину горіхів і сухофруктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus