USD 40.50 40.80
  • USD 40.50 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Як працює Волинський центр служби крові та що потрібно знати, щоб стати донором

14 Червня 2024 16:02
Волинський обласний центр служби крові, який включає Володимирський відділ трансфузійної допомоги, обслуговують 130 працівників.

Як розповів Суспільному директор комунального підприємства Юрій Кременець, за час повномасштабної війни кількість донорів збільшилася.

Волинський обласний центр служби крові працює щодня з 8:00 до 17:00. Прийом донорів відбувається з 8:30 до 13:00, розповіла завідувачка донорського центру, терапевтка Любов Максимюк. Тут заготовляють цільну кров, плазму та тромбоцитну масу.
У центрі крові є комп’ютеризована база даних і на паперових носіях. Завжди є проблема у мінусових групах крові, адже нею забезпечують медичні заклади не лише Волинської області, а й передають в інші регіони, каже директор комунального підприємства Юрій Кременець.

Читати ще: Як стати донором крові: власний досвід. Репортаж з Волинського центру крові

З його слів, фінансування центру крові відбувається з двох джерел. Основне джерело – це державна медична субвенція, приблизно 70%. Ці кошти йдуть на заробітну плату, а решта – 30-35% – з обласного бюджету.
Зі слів завідувачки донорського центру Любові Максимюк, здавати кров можна громадянам України від 18 до 60 років. Людина має прийти з документами, які посвідчують її особу, заповнити анкету.

«Треба не хворіти на різні інфекційні захворювання, це безпосередньо гепатити В, С і сифіліс, на який ми потім остаточно перевіряємо після здавання. Абсолютні протипоказання – це важкі онкологічні захворювання в анамнезі, серцево-судинні захворювання», – каже Любов Максимюк.
З її слів, за чотири години до здавання крові треба поїсти. Також не можна здавати кров після того, як вирвали зуб.

Після заповнення анкети охочих донорів записують в резерв, попередньо визначаючи їхню групу та резус-фактор крові. Після огляду лікаря визначають, яку кількість крові може здати людина.

Читати ще: Волинянин отримав нагороду ДонорUA Awards 2024

Лікарка екстреної медичної допомоги Алла Мельничук здає кров в межах акції «Донор для ЗСУ». Жінка має першу групу крові з резус-мінусом.
«Кров я здаю нечасто, кілька років тому здавала, але сьогодні вирішила, як кажуть, допомогти нашим солдатам по своїй можливості, от щоб була в них підтримка від нас, від медиків», – каже жінка.

Від початку повномасштабної війни періодично здає кров 44-річний волонтер Андрій Сцьольний. Чоловік має рідкісну групу крові – третю мінус.
«У нас є дуже багато активних донорів, які приходять часто – п’ять разів на рік, здають цільну кров кожні два місяці. Жінкам бажано через три місяці. У них є своя фізіологічна крововтрата, а тут буде механічна, щоб не зробити їм анемію», – каже Любов Максимюк.

З її слів, вік донорів обласного центру служби крові переважно від 25 до 45 років. Люди у віці від 60 до 65 років можуть здавати кров після огляду і дозволу лікаря. Як розповіла меддиректорка обласного центру служби крові Валентина Крам, усього на Волині 4126 почесних донорів, а щодня донорами крові стає 60-80 волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus