USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Як Порошенко з лайкою тікав від повістки і чи оголосять йому підозру

19 Грудня 2021 10:23
17 грудня колишній президент Петро Порошенко на очах у всієї країни спочатку втік від повістки ДБР, а потім – і з країни.

Повістка була пов’язана зі «справою про вугільну держзраду», у якій проходять також голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та ексміністр енергетики Володимир Демчишин, а також вугільний бізнесмен Сергій Кузяра.

За інформацією «Страны», Порошенко вже у понеділок може стати четвертим підозрюваним за статтями про держзраду та фінансування тероризму. Але тепер незрозуміло, коли він взагалі повернеться до країни. Втім, навіть у разі його відсутності, йому можуть оголосити про підозру і передати клопотання про запобіжний захід до суду.

«Страна» розбиралася в підґрунті вугільної справи – і в тому, як із ним пов’язаний Порошенко.

«Поехали, @б твою мать!»

17 грудня виявилося насиченим для Петра Порошенка.

Вдень йому намагалися вручити повістку на допит у ДБР. Але експрезидент її не взяв, а сів у машину і з криком російською мовою «Поехали, твою мать!» поїхав від будівлі Верховної Ради у невідомому напрямку.

Відео інциденту опублікувало Держбюро розслідувань.
Відомство повідомило, що провадження, за яким викликали Порошенка, стосується держзради (стаття 111), фінансування тероризму (258-5) та створення терористичної організації (258-3).

А конкретніше – «злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України».

Тобто йдеться про «вугільну справу» Віктора Медведчука, через яку він перебуває під домашнім арештом з жовтня.

Після спроби вручити Порошенку повістку, «Страна» з’ясувала у своїх джерел, що експрезиденту в понеділок на допиті планували оголошувати підозру у цій справі.

Цікаво, що за 15 хвилин після виходу новини, за даними джерел у слідчих органах, Порошенко купив квитки у Стамбул (це сталося о 19-13). А через деякий час нардеп від «слуг» Олександр Мережко опублікував фото Порошенка в аеропорту «Бориспіль» – у черзі на рейс до Стамбула (виліт о 20.40).
Потім відліт Порошенка із країни підтвердила «Європейська солідарність». У партії запевняли, що їхній лідер летить у «дипломатичне турне» Туреччиною, а потім Польщі.

У Стамбулі він відвідає резиденцію патріарха Варфоломія. Привід – річниця Томоса про автокефалію, хоча вона відзначається лише 6 січня. Тобто приблизно через три тижні (зазначимо, що вже вчора Порошенко опублікував фото з Варфоломієм).

З 20 грудня Порошенко у Польщі візьме участь у міжнародній конференції «Росія-Україна-НАТО: ескалація напруженості на східному фланзі» на запрошення польського Сенату.

З діями ДБР терміновий від’їзд експрезидента до його партії ніяк не пов’язували.

Проте випустили окрему заяву, де назвали те, що відбувається переслідуванням з боку Володимира Зеленського. А «вугільна справа» – політично мотивована і необґрунтована.

Що за вугільна справа і до чого тут Порошенко?

У жовтні СБУ та Генпрокуратура вручили підозру Віктору Медведчуку. Йому оголосили про підозру у державній зраді за організацію закупівель вугілля для України в «ДНР» та «ЛНР».

Слідство заявило, що має в своєму розпорядженні записи, де нібито люди з голосами Медведчука, керівництва «республік» і російських чиновників обговорюють ці поставки. Вугілля відвантажувалося протягом 2014-2015 років.

Також стверджувалося, що Медведчук вів ці переговори щодо доручення вищого керівництва України. На прес-конференції голова СБУ Іван Баканов підтвердив здогадки, що йдеться про Петра Порошенка, який тоді був президентом. Фігурує у розслідуванні також ексглава НБУ Валерія Гонтарєва.

Юридичну особу для перепродажу вугілля з «республік» в Україну надавав бізнесмен Сергій Кузяра, який зараз під арештом в Україні.

Медведчука, який на той час перебував під домашнім арештом у іншій справі, – знову відправили під цей запобіжний захід. А у листопаді вручили підозру третьому фігуранту справи – ексміністру енергетики Володимиру Демчишину.

Це людина з близького кола «друзів» Порошенка, пов’язана з головним фінансистом Порошенком – Макаром Пасенюком.

За даними слідства, ексміністр у 2014-2015 роках поставив керувати держпідприємствами на непідконтрольному Донбасі представників «ЛНР» та «ДНР». І нібито змусив українські енергокомпанії купити у них вугілля на три мільярди гривень. З них 200 мільйонів пішло безпосередньо у «ЛДНР».

Щоправда, заява про «примус» звучить трохи дивно. Вугілля потрібних марок на підконтрольній території після «відпадання» частини Донбасу стало різким дефіцитом. Тому йшлося скоріше не про викручування рук – а про створення схеми забезпечення країни вугіллям, без якого почалися б віялові відключення світла.

Зараз, наприклад, без вугілля з «ДНР» та «ЛНР» доводиться купувати імпортне вугілля, яке набагато дорожче і теж у дефіциті на світовому ринку. Через це ТЕС в Україні у розпал зими опинилися на межі зупинки.

Тобто «пришити» держзраду у цій справі буде досить складно. Адже, по суті, підозра висувається за те, що Медведчук (як випливає з фабули слідства) допомагав врятувати українську енергетику від дефіциту вугілля.

Під питанням автентичність самих плівок. Джерело їх походження неясне, і СБУ поки не надала доказів, що ці прослуховування велися законним шляхом. Отже, суд їх з високою ймовірністю не прийме до розгляду.

Порошенко у цій справі донедавна проходив свідком – судячи з записів у реєстрі досудових розслідувань. Хоча очевидно, що без санкції закупівлі вугілля на непідконтрольних територіях не могли б відбуватися. Та й людина із голосом Медведчука на плівках постійно апелює до того, що обговорює це питання безпосередньо з українським президентом.

Читати ще: «Вугільна держзрада»: Порошенко – один із ключових фігурантів справи, за якою вже вручили підозру Медведчуку

Тепер Порошенко може стати у цій справі четвертим підозрюваним. Якщо, звісно, ​​йому зможуть вручити підозру. Виходячи з його графіка, у понеділок він буде не у Києві, а у Польщі. А потім не виключено, що поїде на відпочинок за кордон на новорічні свята.

У зв’язку з цим постає питання – а які перспективи справи проти Порошенка.

Чому знову взялися до Порошенка?

«Страна» спочатку передбачала, що «вугільну справу» затіяли не тільки для того, щоб отримати можливість продовжити запобіжний захід Віктору Медведчуку, але й щоб прив’язати до нього Порошенка.

Мета – виставити його «сепаратистом» та «пособником окупантів» в очах виборців експрезидента, який експлуатує образ «гетьмана» та націоналіста. І збити таким чином рейтинг Порошенка, що вигідно Зеленському, який зараз бореться з «гетьманом» на тому самому електоральному полі.

Зазначимо, що для Порошенка це справді може бути неприємна історія. Тим паче, що ідеологічне роздвоєння – давно візитна картка колишнього гаранта, який однією рукою хіба що «воював з агресором», а інший торгував з непідконтрольними територіями, а також через свою фабрику в Липецьку сплачував податки до бюджету Російської федерації.

Водночас на Банковій намагаються відвернути увагу від власних зашкварів – на кшталт «вагнергейту» та інших, які активно розкручує опозиція (зокрема і Порошенко).

Тому незалежно від того, чи дійде справа колись для вироку Порошенка, інформаційний удар по ньому буде нанесуть вже зараз.

Особливо на тлі його фактичної втечі за кордон (в плановість такого швидкого від’їзду мало хто вірить). Тим більше, що така поведінка Порошенка різко контрастує з тим, як поводився Віктор Медведчук в аналогічній ситуації. Він не втік з України, а прийшов на допит, отримав підозру, потім прибув на суд у міру запобіжного заходу і був відправлений під домашній арешт.

На такому фоні стрімкий від’їзд експрезидента з країни відразу після спроби вручити йому підозру може завдати йому не найслабшого удару по рейтингу.

Тому велике питання як далі діятиме Порошенко – чи найближчого місяця відсиджуватиметься за кордоном (при тому, що йому, зважаючи на все, все одно оголосять підозру в понеділок), або повернеться в країну отримувати запобіжний захід.

Також варто зазначити, що в даному випадку за нього може не заступитися Вашингтон. Як писали ЗМІ, проамериканські кола в Україні намагаються створити новий проект на базі залишків «Голосу» та інших орієнтованих на Захід політсил. І для них Порошенко, якого орієнтується значна частина прозахідних виборців, є прямим конкурентом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Бульба Показати IP 19 Грудня 2021 10:45
В нашій політиці як в свинарнку - найбільше верещать свинні, які не добрались до корита!!!
Бо Він Показати IP 19 Грудня 2021 10:59
Красавчег!!!
Пєцю Показати IP 19 Грудня 2021 11:08
Давно посадити треба... на палю ))
Правдоруб Показати IP 19 Грудня 2021 11:09
Біжи Пєтя, біжи...
Рада до Правдоруб Показати IP 19 Грудня 2021 13:14
Вiд долi не втечеш...
Луч Показати IP 19 Грудня 2021 11:22
Коли вже буде цей прецендент, і першого посадять?!
123 Показати IP 19 Грудня 2021 11:41
А чого ви його постійно піарите? За три дні сім статей
321 до 123 Показати IP 20 Грудня 2021 08:15
Зверху була дана команда "фас"
Сам Показати IP 19 Грудня 2021 11:47
Вже не раз садили і не раз тікав! Знов починають на Петра помиї лити-значить вибори скоро!
Шпрехенфюреру К Показати IP 19 Грудня 2021 11:57
На хорошем русском языке! Даже не на суржике.
Гнилий ботокс до Шпрехенфюреру К Показати IP 19 Грудня 2021 13:42
Найкраще матюкатись на російській,-це мова матюків.
Пеці Показати IP 19 Грудня 2021 12:02
Вау, а як же *мова, віра, армія*?????
Сьогодні до Пеці Показати IP 19 Грудня 2021 13:41
Сьогодні актуально,-"жрать, ржать, срать". Тільке вже "мудрому наріду" не весело.
Всезнайко Показати IP 19 Грудня 2021 12:15
А як же ж Мова! Чому російською? Вже не кажу за Віру і Армію...
Ого до Всезнайко Показати IP 19 Грудня 2021 13:42
Так російська й сворена для матюгайщини.
Ого Показати IP 19 Грудня 2021 14:14
Самі придумали? Чи із захалявної методики прочитали?
Анонім Показати IP 19 Грудня 2021 14:38
аби був не винен, то не біг би як сцикло
Анонім до Анонім Показати IP 19 Грудня 2021 15:39
Во во, як деякі, від повістки, чотири рази біг.
семипосольщина Показати IP 19 Грудня 2021 15:37
сывочолый гетман развел лохов в 2014, паканул денег, и судя по всему уедет «учится английскому языку в Лондон» к Луценко. А нам войну и томос на крови оставил на радость кураторам из Итона
Всім Показати IP 20 Грудня 2021 01:49
Близько лікоть - та не вкусиш! Не з вашим талантом!
Невіруючий Показати IP 20 Грудня 2021 08:20
Що ж так всіх легко обманути. !? А ви не припускаєте, що відео можна змонтувати, звук накласти? Прям він такий вже дурний, щоб так лаятись, коли постійно на видноті і знає що знімають все. То ж видно, що почалась травля перед виборами, сильний конкурент, треба закрити, опустити в очах виборців
Андрій Показати IP 20 Грудня 2021 10:29
з 3 млрд. вугілля на 200 млн. врятувало Україну - тому важко буде прив'язати зраду ... може врятували тих, хто поставив контрабас і кого мав за Конвенцією *рятувати Путін ...?
лінивець Показати IP 20 Грудня 2021 22:28
Як думаєте він на зовсім втік чи пересидить десь поки справу не замнуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus