USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

Як оформити соціальну допомогу замість пенсії: детальне роз'яснення

30 Січня 2023 21:53
Пенсіонери, яким не вистачає стажу для пенсії, можуть оформити тимчасову державну соціальну допомогу. Виплати можна оформити після досягнення 65 років.

Процедура призначення грошової допомоги регламентована Постановою КМУ № 1098, повідомляє ТСН.

Хто може отримати тимчасову допомогу

Тимчасову допомогу або соціальну пенсію за віком можуть отримувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію через відсутність необхідного страхового стажу. Виплати можна оформити після досягнення 65 років. При цьому отримати допомогу замість пенсії можуть лише ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше ніж 15 років страхового стажу.

Як отримати соціальну пенсію

Для призначення необхідно звернутись до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

До заяви на оформлення допомоги необхідно додати такі документи:

документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН,

довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів),

декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Читати ще: Соцвиплати автоматично продовжать не усім: хто може не отримати допомогу

Якщо тимчасова грошова допомога (соціальна пенсія) оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Терміни виплати соціальної пенсії

Тимчасова соціальна допомога призначається від дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку, встановленого ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за умови, якщо звернення за оформленням грошових виплат відбулося не пізніше ніж через 3 місяці після досягнення такого віку.

Якщо строків не було дотримано і пенсіонер звернувся до органів соцзахисту через тримісячний період, то грошова допомога призначається з дня звернення за нею, тобто з дати подання всіх необхідних документів та довідок.

Рішення про призначення пенсіонерам тимчасової допомоги або відмови у її наданні, приймається управлінням соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання заяви. Про відмову повідомляється письмово у п’ятиденний термін від дня прийняття рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Flyer Показати IP 30 Березня 2023 12:53
Пенсійні чиновники жирують за рахунок наших пенсійних внесків і наших обкрадених пенсій. Обкрадають пенсіонерів і ні в чому собі не відмовляють, … і ніякого за ними контролю. Брехали у відписках та відмовлялися надавати відомості по своїх заробітних платах. Нараховують собі різні види премій, які багаторазово перевищують їх оклади. Наприклад, в судовій справі № 380/12268/20 були задіяні 21 чиновників ПФУ: 1-на чиновниця з ПФУ та 20 з ГУ ПФУ у Л/о, але цим злодіям справно нараховувалась премія – «за інтенсивність» та інші види премій за обкрадання наших пенсій. Профспілка вимушена була неодноразово звертатися в ПФУ, УКЦ, щоб отримати ці відомості по їх заробітних платах, але повний список по зарплатах запитуваних пенсійних злодіїв так і не отримали – чиновники вигадали, щоб профспілка платила їм за запитувану інформацію, надіслали сторінки з одностороннім друком та неповно заповнені.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus