USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Як не бути обдуреним під час купівлі автомобіля

Сьогодні 11:14
При продажу вживаних автомобілів нерідко трапляються випадки обману покупців. У деяких випадках продавці просто приховують певну інформацію, щоб продати машину з найбільшою вигодою для себе. У такій ситуації покупець ризикує отримати автомобіль у гіршому стані, ніж очікував, і зазнати грошових втрат (на ремонт, технічне обслуговування). В інших випадках мова йде про шахрайство та махінації з документами, що може стати для покупця справжньою проблемою, оскільки мова вже йде про незаконність угоди та серйозні збитки.

Як не бути обдуреним при купівлі автомобіля? У цій статті ми розповімо, які способи обману можуть використовувати продавці вживаних авто, і як їх уникнути.

Найпоширеніші види шахрайства при продажу авто

У різних країнах використовуються різні методи обману при продажу машин з пробігом. Ми наведемо кілька видів шахрайства, які найбільш поширені та актуальні практично для кожної країни:

– скручування пробігу – найпоширеніша маніпуляція, метою якої є приховати від покупця реальний знос механізмів і стан автомобіля;

– підробка документів (продаж авто за дублікатом) – використовується при продажу авто, які перебувають у розшуку, якщо є обтяження, що перешкоджають продажу – арешт, застава тощо;

– косметичний ремонт з метою більш вигідного продажу авто після ДТП, страхових випадків.

Маніпуляції з пробігом

Фальсифікація пробігу – одна з найсерйозніших проблем на ринку вживаного автотранспорту у всьому світі. Проблема ускладнюється тим, що жодні інструменти не допомагають вирахувати винуватця у скручуванні пробігу, і це розв’язує руки недобросовісним продавцям.

Для багатьох продавців вживаних автомобілів умисне зменшення показників одометра – звичайна справа. Ця практика часто використовується, якщо кілометраж автомобіля досягає 200-400 тисяч і передбачається дороговартісне технічне обслуговування. Пробіг може бути зменшений і у випадку пошкодження панелі приладів після аварії. А ще до такого виду обману вдаються, коли займаються ввезенням автомобіля з країни, де податки залежать від пробігу.

Автомобілі-двійники
Термін «автомобілі-двійники» використовується для опису шахрайської схеми, за якою автомобіль, що має серйозні проблеми або недоліки, продається під виглядом аналогічного, але більш привабливого транспортного засобу. Перед купівлею машину потрібно перевіряти, щоб уникнути ризику шахрайства, у тому числі, і щоб переконатися, що машина не є «двійником».

Автомобілі-двійники ще називають клонами. Як правило, це незаконно імпортовані або викрадені авто, машини з серйозними пошкодженнями від аварії, які продаються за документами іншого реально існуючого автомобіля з чистою історією. Для створення клона шахраї виготовляють дублікати документів і підробляють ВІН-код автомобіля. У результаті на одних документах експлуатуються два різні транспортні засоби.

Вирахувати «автомобілі-двійники» дуже складно, а якщо це відбувається, то покупець стає єдиним постраждалим, оскільки поліція вилучає такий автомобіль.

Щоб виявити машину-двійника, покупцеві потрібно звернути увагу на такі моменти:

– зазвичай «двійники» продаються за довіреністю;

– ціни на такі авто значно нижчі за середню ринкову ціну;

– найчастіше «клонують» свіжі моделі (не старші за 5 років).

Захистити себе можна. Для цього рекомендується провести візуальний огляд, щоб порівняти реальний стан з характеристиками, описаними продавцем, а також перевірити ВІН-код на https://checkcar.vin/ua.

Аварійні автомобілі після косметичного ремонту

Одним із найпоширеніших видів шахрайства є продаж автомобіля з пробігом після ремонту. Продавець маскує пошкодження, дефекти автомобіля за допомогою косметичного ремонту, щоб він виглядав привабливо для потенційних покупців. Сучасні шахраї легко приховують навіть серйозні недоліки вживаного автомобіля, зокрема пошкодження двигуна після аварії або зношену трансмісію.

Наприклад, якщо автомобіль потрапив у серйозну ДТП і отримав багато пошкоджень, шахраї можуть залишити видимими тільки незначні дефекти – сколи, дрібні вм’ятини або подряпини, і зовсім трохи знизити ціну. Тим часом серйозні недоліки можуть бути приховані під новим бампером, перефарбованим капотом тощо. Такі нечесні продавці змушують покупця думати, що він заощадив, але насправді продають автомобіль, у який у перспективі, вже після купівлі, доведеться вкласти значні кошти на ремонт.

У деяких випадках шахраї встановлюють ціну набагато нижчу за ринкову, щоб приховати знос деталей та деформації кузова, які можна виправити. Але вони все одно негативно позначаються на стані, комфорті та безпеці експлуатації автомобіля.

Як уникнути обману при купівлі вживаного автомобіля

Незалежно від того, де і в кого ви купуєте автомобіль, не можна бути абсолютно впевненим у безпеці угоди. Тому вам потрібно самим подбати про захист своїх інтересів перед купівлею вживаного автомобіля.

Ось кілька факторів, на які потрібно звернути увагу покупцеві:

– При купівлі машини у приватної особи ні в якому разі не можна давати завдаток ще до огляду автомобіля.

– Перед купівлею слід дізнатися у продавця ВІН-номер автомобіля і провести комплексну перевірку його історії та комплектації. Також звірте номер за документами з номером, нанесеним на кузов автомобіля.

– Перевіряйте документи і переконайтеся, що вам надають оригінал технічного паспорта. У випадку, якщо продавець дає дублікат, існує ризик шахрайства (машина може бути в заставі, під арештом або пройшла відновлення після серйозної ДТП).

– За можливості проведіть візуальний огляд. Особливу увагу при огляді слід приділити оцінці товщини та стану ЛФП, перевірці зварних швів, зазорів між дверима та кузовом, огляду салону. Візуальний огляд допоможе визначити реальний пробіг, стан кузова, якість обслуговування автомобіля попередніми власниками.

Ідеально, якщо є можливість перевірки автомобіля перед купівлею на СТО, де досвідчений майстер зробить комп’ютерну діагностику і оцінить фактичний технічний стан машини.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus