USD 41.20 41.70
  • USD 41.20 41.70
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Як на Волині розвиватимуть систему реабілітації

18 Жовтня 2023 16:40
Близько 50 закладів первинної медичної допомоги на Волині працюють за пакетом Національної служби здоров’я України «Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Кількість медичних закладів в області, де надаватимуть такі послуги та подібні, збільшуватиметься.

Про це йшлося 18 жовтня на брифінгу у Волинській ОДА щодо розвитку системи реабілітації в регіоні.

Заступниця керівника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко зазначила, що сьогодні максимальні зусилля скеровано на те, щоби вивчити питання забезпечення кластерних і надкластерних лікарень в області, кадрового потенціалу для надання доступної та якісної реабілітації.

«Багато закладів в області мають підписані договори з Національною службою здоров’я України саме на пакети реабілітації в амбулаторних чи стаціонарних умовах. Великий акцент – на психологічній підтримці населення, і заклади первинної медичної допомоги мають можливість долучитися до підтримки населення в рамках пакету «Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Заклади області працюють за цим пакетом. Багато наших медичних працівників уже пройшли навчання відповідно до вимог цього пакету. Послуги за цим пакетом розраховані і на цивільних людей, і на військовослужбовців», – сказала Людмила Рожко.

Вона наголосила, що раннє виявлення симптомів розладу дозволяє вчасно скоригувати лікування та максимально допомогти пацієнту.

Наступного року закладів первинної медичної допомоги, які надаватимуть послуги в межах пакету лікування людей із психічними розладами, буде більше, анонсувала заступниця керівника управління охорони здоров’я Волинської ОДА. За її словами, вже заплановано навчання для спеціалістів.

Нині за цим пакетом НСЗУ на Волині працюють близько 50 закладів первинної медичної допомоги.

Окрім того, заклади охорони здоров’я області можуть працювати й за іншими пакетами НСЗУ, які, наприклад, передбачають надання реабілітаційної допомоги дорослим і дітям у стаціонарних чи амбулаторних умовах.

Людмила Рожко наголосила, що головне – комплексна система реабілітації, аби заклади охорони здоров’я взаємодіяли між собою в межах надання своїх послуг задля подальшої інтеграції людини у громаді.

Директор КП «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади» Ігор Гнетньов додав, що розрізняють гостру реабілітацію, післягостру та довготривалу (відновну). І кластерні та надкластерні лікарні спроможної мережі розвивають передусім відділення гострої реабілітації, де надають допомогу відразу зі стабілізації пацієнта після отримання травми.

Читати ще: Як луцький центр реабілітації допомагає військовослужбовцям швидше відновити здоров’я

«Гостра реабілітація – це кваліфікація госпіталів, багатопрофільних лікарень. Післягостра – у випадку, якщо не потрібен виражений медикаментозний компонент для балансування систем. У нашому центрі ми надаємо довготривалу (відновну) реабілітацію. До нас приїжджають бійці зі всієї України після шпиталів, після відповідного лікування в лікарнях. Ми насамперед стараємося відновити ту чи ту функцію. Якщо нам не вдається її відновити, то пробуємо її замістити. Якщо не вдається ні відновити, ні замістити, то вчимо людину ефективно жити з втраченою функцією. Безумовно, ми також співпрацюємо з ортезно-протезними компаніями», – розповів директор Медичного центру реабілітації учасників бойових дій Луцької громади.

Ігор Гнетньов наголосив: оскільки заклад працює з НСЗУ, то повний комплекс реабілітаційних заходів у луцькому центрі є абсолютно безплатним для всіх пацієнтів, незалежно від того, з яких вони громад.

Як додав, пріоритет центру – надання допомоги військовослужбовцям, однак не тільки їм. У закладі можуть проходити реабілітацію і цивільні, які її потребують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus