USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Як ми працювали, то хай Бог милує і одвертає». Довгожителька з Новоукраїнки – про виселення, Голодомор і роботу в полі

Сьогодні 21:01
Село Новоукраїнка Дубенського району Рівненської області багате на довгожителів. Серед них – 94-річна Євгенія Дмитрук, яка мешкає тут із 1956 року. Жінка має польське походження.

«Я сама з Польщі. Була вивезена в Дніпропетровськ. Звідти з торбами їхали, тікали хто як міг. Не їхали, а тікали: поїздом, автобусом. У квітні 1945 року вивезли нас. Як хтось не хотів їхати, то все одно забирали, все викидали і вивозили. Два роки прожили там і втекли сюди. З чоловіком 56 років прожила, а далі – сама», – розповідає Євгенія Дмитрук ТРК «Аверс».

Жінка має чотирьох онуків, п’ять правнуків і одну праправнучку. Все життя вона тяжко пропрацювала ланковою на буряках.

Читати ще: Досі пече всілякі смаколики: жителька Волині відзначила 90-річчя

«На буряках. 40 ланок продерла. Спершу було по 50 соток, потім – по гектару, пізніше – по два, а наприкінці – по сім гектарів. 40 років одну ланку продерла. Тоді треба було дерти всеньку землю. Як ми працювали, то хай Бог милує і одвертає. А в 1947 році, як приїхали сюди, Голодомор був, але тут його не було. По хліб ми їхали 10-13 кілометрів. Як їдеш зранку, то приїжджаєш на другий день. У черзі по хліб стояли, але хліб був», – пригадує Євгенія Дмитрук.

Про своє довголіття жінка говорить просто: «Так Бог дає».

Вона розповідає і про своє життя, і про історію села. Пригадує, як у роки її молодості дівчата та хлопці збиралися разом і співали: «Любо було слухати… Зараз того уже не вчать».
Читати ще: Історія сильної жінки: довгожителька з Луцького району відсвяткувала столітній ювілей

Дочка бабусі Євгенії Неля каже: мама досі багато читає. Пережила Другу світову, а зараз серцем переживає за Героїв теперішньої війни Росії проти України.

«Дуже переживає, стоїть на колінах, коли ми проводимо в останню дорогу наших Героїв. Вона нам ще допомагає, керує нами. Дуже працьовита. Всіх любить і за всіх переживає. Вона піде, пройдеться, дуже любить спілкуватися, багато читає. Щоранку і щовечора молиться», – розповідає про маму Неля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus