USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.20 41.80
  • PLN 10.40 10.60

Як геопортал трансформує Ковель у сучасне цифрове місто

20 Лютого 2024 07:46
Багато хто чув про існування геопорталів міст, проте мало хто розуміє їхню справжню цінність. Геопортал – це не просто віртуальна карта, а справжній інформаційний хаб, який об’єднує різноманітні дані та надає користувачам можливість взаємодії з інформацією в найзручніший спосіб. Починаючи з інформації про містобудівну документацію, культурну спадщину, звернення громадян та багато іншого.

Одне із найважливіших досягнень полягає в тому, що геопортали стають доступними для кожного. Незалежно від розміру населеного пункту чи його географічного положення, ці технології відкривають перед кожним можливість отримати точні та актуальні дані про своє місто.

Впровадження геопорталів вимагає розуміння та підтримки зі сторони місцевих органів влади. Однак представники місцевого самоврядування іноді мають сумніви та питання, пов’язані з впровадженням таких систем. Чи вони справді зроблять їхнє місто кращим? Як вони допомагають розв’язувати актуальні проблеми та взаємодіяти з мешканцями? Саме ці та інші питання потребують ретельного вивчення та аналізу.

Читати ще: Волинь в п’ятірці лідерів із впровадження цифровізації у регіонах

Для цього команда розробників веб-орієнтованого програмного забезпечення SOFTPRO вирішила поспілкуватися з Мурай Людмилою, керівницею відділу містобудування та архітектури Ковельської міської ради. Ковель – це приклад міста, яке відносно нещодавно запустило в роботу свій геопортал. Вони пережили період адаптації та оптимізації, і тепер готові поділитися своїм успіхом та досвідом з іншими містами України. Їхня історія є прикладом того, як впровадження геопорталу може перетворити звичайне місто в сучасний цифровий центр з відкритим доступом до важливих даних.

Чому місцеве самоврядування Ковеля вирішило створити геопортал?

Основна передумова створення геопорталу – це потреба людей у швидкому та якісному доступі до геопросторової інформації.

Впровадження геопорталу міста Ковеля – це в першу чергу крок громади в напрямку відкритості та прозорості. Можливості швидко отримати інформацію про міське середовище, можливі види діяльності, які дозволені на території міста, інформацію про містобудівну документацію, рекламу, тимчасові споруди та інше. Можливість подавати звернення та вказувати на проблеми, які є на території міста й оперативно впливати на їх вирішення.

Чи виникали сумніви в громаді щодо створення геопорталу, що розвіяло ці сумніви?

Жодних сумнівів щодо необхідності створення такого інформаційного ресурсу у міста не було. Для прикладу Львів успішно працює над геопорталом вже 6 років і має десятки тематичних карт і шарів. Можливість отримати усю геопросторову інформацію про місто на одній карті значно скорочує час на пошук потрібної інформації, а отже, і на прийняття рішень. І цей досвід суттєво спонукав до створення геопорталу міста Ковеля.

Для кого геопортал? Яка мотивація використовувати його для різних категорій користувачів?

Головна ідея створення геопорталу – це бажання мати інформаційний інтернет-ресурс, який мав би різні бази даних про місто і був корисним, як для його мешканців, так і для інвесторів, а також для органів місцевого самоврядування.

У форматі порталу мешканцям набагато зручніше дізнаватися, що відбувається у їхньому районі чи на вулиці. Наприклад, про законність встановлення рекламного щита чи тимчасової споруди на конкретній локації, будівництво об’єкта. Швидко, зручно, без записів, звернень та черг до профільних підрозділів міської ради.

Геопортал дає можливість комерційним компаніям легко і швидко вибрати ідеальне місце для своєї фірми, вивчивши відповідні шари геопорталу, врахувавши наявні обмеження щодо функціонального призначення території, висотності, наявності охоронних та санітарних зон.

Читати ще: Як у бібліотеках Луцької громади впроваджується цифрова освіта

Для органів муніципального управління геопортал стає ефективним інструментом, що дозволяє спостерігати за розвитком міста та планувати майбутню забудову. Геопортал дає наочну інформацію про проблеми, що існують в певних районах, і допомагає приймати оптимальні містобудівні рішення.

Спостерігаючи й вивчаючи проблеми на геопорталі, органи місцевого самоврядування зможуть їх послідовно вирішувати, роблячи місто більш комфортним для життя.

Чи виникали труднощі в розробці/впровадженні геопорталу?

Жодних труднощів зі створенням геопорталу не було, адже ми скористалися досвідом інших міст та обрали компанію-розробника, яка складається з досвідчених фахівців, і має досвід з реалізації подібних проєктів.

Як компанія розробників співпрацювала з містом у процесі розробки та впровадження геопорталу?

Фахівці компанії «SOFTPRO» надавали допомогу на всіх етапах розробки та впровадження геопорталу.

Допомагали створити технічні вимоги для розроблення геопорталу, визначити його зовнішній вигляд, сформувати набори даних, які має містити кожен впроваджений модуль. Завантажили усі наявні картографічні матеріали та містобудівну документацію, провели їх просторову прив’язку. Створили адресний реєстр. Постійно надають консультації спеціалістам міської ради з наповнення баз, здійснюють технічну підтримку програмного комплексу для забезпечення сталої роботи геопорталу, а також виявляють та виправляють помилки, що виникають під час роботи вебсайту.

Які найяскравіші зміни після впровадження геопорталу?

Ми добре розуміємо, що позитивні зміни відбулися й у зворотному зв’язку. Містяни, знайомлячись з інформацією про місто, долучаються й до процесу його планування. Подають свої пропозиції та зауваження, звертають увагу на позитивні зміни та недопрацювання. Адже надання необхідної інформації робить управління більш прозорим та зрозумілим для жителів міста.

Як Ковельська громада заохочувала населення користуватися геопорталом?

Наша громада досить активна та не байдужа до процесів, які відбуваються на її території. Про впровадження роботи геопорталу було повідомлено на сайті міської ради та на її сторінках в соцмережах. Зазначено мету його впровадження та ознайомлено з базами даних, які доступні і які надалі планується впровадити. Для зручного користування сайтом додано відеоінструкцію, розроблену спеціалістами ІТ-компанії SoftPro, як користуватися геопорталом.

Після презентації мешканці почали цікавитися сайтом і знайомитися з інформацією та даними, що він містить, подавати звернення. Відмічено користь створеного інтернет-ресурсу.

Як впровадження геопорталу покращило взаємодію між органами самоврядування та громадянами?

Раніше, щоб отримати вихідну інформацію для подання заявок щодо дозволу на будівництво, розміщення тимчасової споруди або отримання користування земельної ділянки, громадяни зверталися до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

На сьогодні більшість необхідних даних можна переглянути на сайті геопорталу. І ці дані є актуальними та офіційними. Можна дізнатися, в якій зоні розташована ділянка забудови, які наявні обмеження за висотністю та санітарними нормами, які види діяльності дозволені. Більшість відвідувачів сайту можуть отримати корисну для себе інформацію з дому та економити час на підготовку звернень та отримання інформації.

Чому громадам важливо створювати геопортали?

Україна обрала курс на диджиталізацію, тобто використання цифрових інструментів для забезпечення доступності та оперативності отримання громадянами інформації та різних видів послуг. Зокрема, значно доступнішою і відкритішою стає сфера містобудування та архітектури.

Геопортал, по суті – це електронний макет міста чи громади, з якого можна брати інформацію про всі сфери життєдіяльності громади. За допомогою геопорталів можливо більш раціонально планувати свою діяльність і в цілому розвиток територій. Це дієвий та корисний інструмент для прийняття ефективних рішень.

Також, не слід забувати, що відповідно до п. 5 ст. 6 Закону України про національну інфраструктуру геопросторових даних, органи місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднити геопросторові дані на геопорталі. Для Ковеля, як і для будь-якого іншого населеного пункта, дуже важливо бути сучасним містом та доєднуватися до побудови НІГД в Україні. І завдяки виконанню всіх норм закону нам це вдається.

Ознайомитися з геопорталом Ковеля та всіма його функціями ви можете безпосередньо на сайті міської ради за посиланням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus