USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Як «благодійники» ввозять тонни товарів через Волинську митницю і не сплачують податки

25 Грудня 2022 13:02
Від початку повномасштабної війни кількість благодійних фондів зросла в геометричній прогресії. Благодійництвом почали займатися навіть ті, хто має податкові борги. Везуть від одягу та взуття до автомобілів. Однак побачити вантажі чи дізнатися, до кого потрапили ці речі, неможливо. Бо за адресами, за якими зареєстровані фонди, немає жодного благодійника.

В Україні – тисячі благодійних організацій. Чимало з них зареєстровані до великої війни. Після 24 лютого розпочався справжній бум на реєстрацію благодійних фондів та організацій, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Товари, які вони везуть як гумдопомогу, підлягають нульовому розмитненню. І процедуру проходження кордону на час війни суттєво спростили.

Увагу журналістів привернули кілька благодійних фондів, які, незважаючи на те, що створені нещодавно, встигли завезти в Україну сотні тонн товарів.

Наприклад, благодійний фонд «Зберігаючи життя», за даними Волинської митниці, із 26 березня до 22 листопада подав 56 декларацій і завіз 396 тонн речей гуманітарної допомоги.

Відповідно до відкритих даних, фонд зареєстрований в Одесі 25 березня цього року. Керівник – Михайло Аладов. Він також є керівником двох фірм: ТзОВ «Українське агенство Саньянг Сентчурі» і ТзОВ «Флоті». Фірми займаються оптовою торгівлею різноманітних товарів: від одягу та взуття до фармакологічної продукції і молюсків.

Журналісти кілька днів поспіль безрезультатно намагалися зв’язатися телефоном із цим благодійним фондом, аби запитати, куди саме спрямували гумдопомогу і де шукати вдячних людей, які її одержали.

Шукати гумдопомогу іншого благодійника продовжили в Луцьку. Тут, в одному з торгово-розважальних центрів на проспекті Президента Грушевського, зареєстрований благодійний фонд «Волинська місія». Фонд зареєстрований 1 вересня цього року, але дуже активний: встиг оформити 45 митних декларацій і завезти з вересня до листопада 737 тонн гумдопомоги, зокрема 185 кілограмів медзасобів. Решта – одяг, взуття, підгузки, тканина і навіть авто.

Зв’язатися з керівником фонду Володимиром Коренем за номером телефону, вказаним у відкритих даних, не вдалося.

До слова, людину з таким же іменем і прізвищем знайшли серед помічників нардепа четвертого-п’ятого та шостого скликань від «Батьківщини» Андрія Шкіля, який у 2013 році нібито від політичних переслідувань втік до Франції.

Також Володимир Корень є керівником підприємства «Каменяр», розташованого на околицях Києва. Фірма має податковий борг – майже пів мільйона гривень.

За місцем реєстрації представників фонду «Волинська місія» відшукати не вдалося.

Окрім цього, в Луцьку є ще один благодійний фонд, який з’явився цьогоріч, – «Контенент». (Очевидно, так поспішали з реєстрацією, що не стали зважати на помилку в назві). Він зареєстрований 19 липня на вулиці Прогресу, 7 (офіс 8). За цією адресою зареєстрована громадська організація «Європейський погляд», яку також очолює Андрій Сидорук. Він – серед засновників житлово-будівельного кооперативу «Прапор» у Сімферополі.

Відповідно до місця реєстрації, Андрій Сидорук – із Хмельниччини. Однак благодійний фонд зареєстровано в Луцьку. На нього оформлено вісім декларацій на товари, які визнали благодійною допомогою.

За вказаною адресою фонду ніколи не було. Восьмий кабінет кілька років поспіль орендує ФОП разом із адвокатом.

«Хтось прийшов і зареєстрував це підприємство на цю адресу. Я ніякого стосунку до цього фонду не маю. Цей офіс орендує адвокат і підприємець. Я в цей офіс в’їхав у 2019 році. До того він взагалі не здавався. Тут сидів системний адміністратор», – розповів Сергій, який орендує офіс, на який зареєстровано благодійний фонд.
Єдиний фонд, із яким журналістам вдалося зв’язатися телефоном, – «Серце Азову». Він зареєстрований в одній із квартир у місті Дубно 18 травня. Керівник – Сергій Чорний.

До слова, в Телеграм-каналі «Держмитслужба» писали, що цей фонд у липні ввіз одягу та взуття майже на 21 тисячу кілограмів.

Відповідно до відкритих реєстрів, Сергій Чорний є керівником будівельної фірми, зареєстрованої в Бердянську «Азов буд компані». Саме це прізвище фігурувало в журналістському розслідуванні щодо контрабанди на Одеській митниці.

Журналісти відправили запит на митницю й одержали відповідь, що цей фонд із червня до листопада оформив чотири митні декларації на гумдопомогу, серед якої – підгузки (понад тонна), одяг і взуття (26 тонн), продукти харчування (майже чотири тонни).

Сергій Чорний запевняє: вони такими великими партіями гумдопомогу не возять – максимум по 200-300 кілограмів. Чоловік зазначає: був здивований, коли дізнався, що на його фонд завезли тонни гумдопомоги. Він підозрює, що це шахраї скористалися їхніми даними з відкритих реєстрів.

«У серпні до нас звернувся офіційно моніторинг таможні і ми давали пояснення, що ніякого відношення до цих фур не маємо. Більше я вам сказати не можу… Шахраї просто беруть документи з інтернету й на них завозять», – розповідає Сергій Чорний.

Як додає, надіслав усі декларації, за якими завозили гумдопомогу, правоохоронцям. Вантажі ж передають Рівненській ОВА.

У Рівненській ОВА у відповіді на запит зазначили, що подання на бронювання водіїв від «Серця Азову» до них не надходили. Щоправда, визнали, що ця організація дійсно передавала їм гумдопомогу.

Натомість у Волинській ОВА повідомили, що за бронюванням водіїв до них звертався лише благодійний фонд «Контенент».

Своєю чергою, в інтернет потрапив лист-інформування від заступника керівника Буковинської митниці Юрія Терещука, який підозрює у фіктивності ці фонди, які під виглядом гумдопомоги перевозили товари народного вжитку. Юрій Терещук в листі зазначив, що це вже налагоджена схема, якою нібито керує очільник Волинської митниці.

Натомість виконувач обов’язків керівника Волинської митниці Микола Татарчук назвав такі заяви наклепом. Очільник митниці пояснив: нині гумдопомога оформляється за декларативним принципом, на кожне авто дається не більше ніж 15 хвилин. Тож декларування товарів здійснюється в пунктах пропуску безпосередньо водіями, які заповнюють митні декларації. Це зробили для того, щоб гумдопомога не застрягала на митниці й якомога швидше потрапляла до тих, хто її потребує.

«Є постанова № 174, у якій чітко прописано спосіб і документи, необхідні для оформлення гуманітарної допомоги. Ключове в цій постанові – це декларативний принцип. Розподіл гумдопомоги – не питання митниці. Якщо є якісь зловживання, то митниця надає всі документи правоохоронним органам», – пояснив Микола Татарчук.

Додав: на момент оформлення вантажів жодних орієнтувань на ці фонди на митницю не надходило.

Правоохоронні органи тільки зараз перевіряють фонди, які під виглядом гумдопомоги в короткі терміни ввезли сотні тонн товарів, за які не сплатили жодного мита.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Василь Показати IP 25 Грудня 2022 13:30
Кому війна,а кому матір рідна.Крали,а стали красти ще більше.
Анонім Показати IP 25 Грудня 2022 14:39
жабогадюгінг по-волинськи?)
Бульба Показати IP 25 Грудня 2022 15:44
Та ви не уявляєте яке бабло там іде
Саша Показати IP 25 Грудня 2022 17:09
Україна переповнена злодіями ,колаборантами , москальським попами і коли ми в державі лад наведем
Яша Показати IP 25 Грудня 2022 17:32
Якби не возили до києва бабло а ті суки там не брали то товари потрапляли б куди треба зелень краде по чорному і ніхто їх не зупинить
Odesaren Показати IP 25 Грудня 2022 19:56
Ось оцю інформацію у СБУ, будь ласка. Попами вже займаються. Тепер хай ще повиловлюють цих лжеблагодійників,конфіскують усе оте що вони поназавозили та віддадуть для дітей ВПО, пенсіонерам та вразливим сім'ям з деокупованих територій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus