USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Я знала, що на Волині все гаразд»: віцепремʼєр про прийняття переселенців і модульні містечка

18 Лютого 2023 16:53
На Волинь із робочим візитом 18 лютого приїхала віцепремʼєр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

У ході візиту вона ознайомилася з проєктом реконструкції навчально-лабораторного корпусу ЛНТУ під гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб; відвідала швейне виробництво в Луцьку, яке відкрила переселенка з Маріуполя; поспілкувалася з дітьми-сиротами з категорії переселенців і їхніми опікунами; побувала в геріатричному пансіонаті та місці компактного проживання переселенців у Луцькому педагогічному коледжі.

«Я знала, що у Волинській області все гаразд. На заході країни є краща співпраця, більше розуміння того, як можна використати потенціал транскордонної співпраці. Але нам потрібно гарно попрацювати над інтеграцією. Наприклад, через тиждень ми плануємо ухвалення Стратегії для внутрішньо переміщених осіб. Вона стосуватиметься не лише тих людей, які вже переїхали, а й тих, хто тільки-но вирішує евакуюватися, від початку евакуації до повернення», – розповіла віцепремʼєр-міністр України.

Як відзначила Ірина Верещук, вона побачила добру співпрацю ОВА з міжнародними та волонтерськими організаціями.

«Ми спілкувалися в геріатричному відділенні з нашими переселенцями з Авдіївки, Бахмута, Вовчанська та інших міст, які потерпають від постійних обстрілів ворога. Що можу відзначити, бо їздимо регіонами і маємо з чим порівняти. Мені сподобалося, що програма передбачає поселення внутрішньо переміщених осіб не тільки з переселенцями, а й разом із місцевими мешканцями. Як результат – спільні погляди, спільне вивчення історії», – відзначила міністр.

Окрім аналізу ситуації та результатів роботи стосовно внутрішньо переміщених осіб, мета приїзду віцепремʼєр-міністра на Волинь, за її словами, – масштаб або резерв, який можна на сьогодні створити.

«Ми отримали запевнення, що в разі потреби Волинь буде готова забезпечити прийняття наших переселенців. Найперше йдеться про геріатрію. Маломобільні та старші люди дуже вразливі. Це завжди особлива опіка держави та комунальних підприємств. Ми говорили про те, чи зможемо ще принаймні 50-100 людей привезти в геріатричні заклади. Так, можемо це зробити. І зараз уже формується такий резерв. Нині маємо проблему з Донецькою областю. У нас триває обов’язкова евакуація, зокрема маломобільних людей. Тому геріатрія – це той резерв, на який ми розраховували і який побачили», – прокоментувала Ірина Верещук.

Як додала, в регіоні потрібно налагодити поглиблену співпрацю з міжнародними організаціями в питанні інтеграції.

«Перша опіка, тобто зустріч, розміщення, допомога – це те, що є. А тепер потрібно зробити так, щоб люди, які хочуть тут залишитися, мали змогу працювати. Відповідна робота має бути для них забезпечена», – пояснила міністр.

Також вона висловила сподівання, що спільними зусиллями вдасться забезпечити всіх переселенців житлом. Наприклад, як підкреслила, міжнародні партнери охоче допомагають із реконструкцією житла на заході країни, тому можливим є залучення співфінансування таких проєктів.

У Волинській області немає потреби у зведенні модульних містечок для переселенців, як, наприклад, у Львові. Регіон має вдосталь житлового фонду для реконструкції, тому про модульні містечка недоцільно говорити, вважає віцепремʼєр-міністр.

Загалом на Волині зареєстровано близько 100 тисяч внутрішньо переміщених осіб, однак за фактичним місцем проживання обліковуються близько 55 тисяч переселенців.

«Я сьогодні відвідала чотири локації. На кожній із них не було жодної людини, яка сказала би, що не отримує виплат узагалі. За лютий виплат ще не було. Наступного тижня наше казначейство пообіцяло проплатити всі необхідні заборгованості», – сказала Ірина Верещук.

Насамкінець віцепремʼєр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій анонсувала можливий приїзд на Волинь у червні – на відкриття гуртожитку для внутрішньо переміщених осіб на базі навчально-лабораторного корпусу ЛНТУ.

У програмі візитів Ірини Верещук ще залишилися Рівненська та Сумська області.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Слідчий Показати IP 18 Лютого 2023 19:37
Варто було поїхати до Ківерців де шведи будували будинки для переселенців,напевно не знала(
Лучанка до Слідчий Показати IP 19 Лютого 2023 10:18
а ще як вчаться студенти багато років одягнуті. щось фасад гарний утеплили і зробили, де адміністрація, а діти в капюшонах. встидаються одягнути рукавиці. навчання все скидають в групи, а ми професура свої справи будемо вирішувати.
То Показати IP 19 Лютого 2023 09:00
Корабельна *сосна* вона з далеку бачить шо все добре і вже мабуть атошніца

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus