USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Я не відрікся від Христа і Церкви! Я відрікся від Кирила Гундяєва», – волинський священник, який перейшов у ПЦУ без парафіян

28 Травня 2024 10:38
Протоієрей Анатолій Яцків вийшов із московського патріархату і возз’єднався з Православною Церквою України.

Душпастир обґрунтував свій вчинок в інтерв’ю «Громадському інтерактивному телебаченню», повідомили у Волинській єпархії ПЦУ.

За повідомленням у фейсбуці декана Петро-Павлівського округу Ковельського благочиння протоієрея Андрія Сеха, отець Анатолій став першим священником у районі, який покинув МП. На жаль, прихильникам «русского міра» вдалося організувати все так, ніби громада села Ворона, де досі служив душпастир, не підтримала його. А далі через рішення отця Анатолія приєднатися до ПЦУ в московському патріархаті його заборонили у священнослужінні «без права причастя Святих Христових Таїн».

Читати ще: «Там одниї тіко грішники». Церковна громада у волинському селі перейшла в ПЦУ

Стартовим поштовхом до переходу, як розповів священник, стало повномасштабне вторгнення. Разом з однодумцями отець Анатолій сподівався, що керівництво УПЦ московського патріархату розпочне рух від Москви. Шкода, але так не сталося.

«І що довше це тривало, то все більше я переконувався, що треба щось робити. Оскільки миритися з цим дуже важко», – розповідає душпастир.

Лишатися із церквою, яка має прямі зв’язки з Росією, ділиться панотець, він не міг.

«Це просто сюрреалізм: ми відслужуємо служби, молимося за воїнів, за нашу державу на антимінсах, що їх освятила і підписала людина, яка закликає нас убивати. От що під час цього робиться в моїй душі? І я мушу відповісти на це запитання. І відповідь очевидна: ми [УПЦ МП] є невід’ємною частиною російської православної церкви», – підкреслює панотець.

Читати ще: «Батюшка не лицемірний. До нього хочеться йти». Перша в Луцьку церква вийшла з УПЦ разом зі священником

Бажання покинути московський патріархат, розповідає отець Анатолій, у нього було вже давно. І він дуже сподівався, що парафіяни підтримають. Тож було вирішено зібрати збори.

Однак голоси розділилися майже навпіл. Хоча, як зауважує душпастир, є безліч запитань до організації та проведення цих зборів. Приміром, прихильники московського патріархату підвезли багато людей з інших, навколишніх сіл, а також напередодні складали списки, хто за та проти приєднання до ПЦУ, і таким чином тиснули на вірян.
«Так, зараз я без парафії та без конкретного місця служіння, але сподіваюся, що за сприяння священників, владики Михаїла, з яким ми уже розмовляли напередодні зборів, без людей, без пастви я не залишуся – і буду далі служити Богу», – ділиться із журналістами душпастир.

Читати ще: В Україні досі діє понад 8 тисяч церков московського патріархату: скільки на Волині

Про переконання отця Анатолія батюшки московського патріархату знали, запевняє він. Однак для багатьох із них його перехід до ПЦУ став несподіванкою і навіть шоком: «Жодних докорів, погроз не було, але й підтримки та розуміння теж. Деякі священники телефонували, казали, що не засуджують, мовляв, самі не знають, що з ними і де вони будуть завтра».

Рух від’єднання від Москви, на думку отця Анатолія, неминучий, перед кожним із кліриків колись постане питання, чи об’єднуватися з Православною Церквою України, чи залишатися під зверхністю єресіарха Гундяєва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 28 Травня 2024 11:11
Позиція зрозуміла, але не зрозуміло оце: "Це просто сюрреалізм: ми відслужуємо служби, молимося за воїнів, за нашу державу на антимінсах,що їх освятила і підписала людина, яка закликає нас убивати". Тобто якби цей священик разом з громадою перейшов до ПЦУ, то він би викинув отой антимінс?
123 Показати IP 28 Травня 2024 11:56
який сміливий свящченник
Олександр Показати IP 28 Травня 2024 13:09
От для чого брехати? На Волині немає антимінсів, підписаних Кирилом.
До Олександра Показати IP 28 Травня 2024 14:15
На Волині всі кацапські секти і філіі ФСБ підписані і підпорядковуються кириллу гундяєву!
Яків Показати IP 28 Травня 2024 14:16
Священник,який заслуговує поваги.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus