USD 40.50 40.80
  • USD 40.50 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Вивів понад мільйон: директора Волинського військового лісгоспу судять за розтрату

14 Червня 2024 18:42
Цю справу в Луцькому міськрайонному суді розглядають уже три роки. За матеріалами слідства, ексдиректор військового лісгоспу спільно із засновником і директоркою приватної фірми «Ліспром-Захід-Сервіс» розтратили понад мільйон гривень держпідприємства. Усіх трьох обвинувачують у тому, що вони виводили кошти під виглядом актів виконаних робіт за фіктивні послуги. Гроші йшли на рахунок ТзОВ «Ліспром-Захід-Сервіс».

«Колишній директор державного підприємства «Волинський військовий лісгосп» Роман Чуй домовився з засновником ТзОВ «Ліспром-Захід-Сервіс» Ковальчуком провести низку певних робіт. На держпідприємстві мали проводити певні роботи, однак їх не було проведено», – інформувала суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Людмила Присяжнюк, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

За даними слідства, своїми діями троє обвинувачених спричинили розтрату державних коштів в особливо великих розмірах на понад 1,2 мільйона гривень.

Під час розгляду справи мали допитати 50 свідків, але вдалося вислухати лише 17.

Нарешті настав час судових дебатів.

Прокурор Володимир Заплотинський нагадав, як, за версією слідства, виникла змова: «Т. в. о. директора державного підприємства «Волинській військовий лісгосп» Чуй, засновник ТзОВ «Ліспром-Захід-Сервіс» Ковальчук та директорка зазначеного товариства Алексійчук у жовтні 2019 року, діючи з корисливих мотивів із метою збагачення, організувалися в стійку злочинну групу для систематичного вчинення злочинів, пов’язаних із заволодінням коштами державного підприємства. Вони узгодили план і діяли згідно з визначеними ролями.

Зокрема, роль Чуя як співорганізатора та керівника зазначеного злочинного угрупування полягала у вчиненні дій, направлених на підшукування суб’єктів господарської діяльності, які могли би проводити через свою бухгалтерію документи щодо проведення робіт, надання послуг, пов’язаних із лісництвом. Чуй безпосередньо забезпечування складання та подання підроблених документів про виконання робіт, переведення грошових коштів із рахунку державного підприємства на рахунок ТзОВ «Ліспром-Захід-Сервіс».

Саме ексдиректор військового лісгоспу Роман Чуй нібито надавав вказівки іншим членам угрупування, як вивести кошти з рахунку державного підприємства. А засновник фірми «Ліспром-Захід-Сервіс», за даними слідства, підписував підроблені акти приймання-передачі виконаних робіт із недостовірними відомостями. Директорка фірми підписувала договір і контролювала перерахунок коштів. Гроші за фіктивні послуги переказували в кілька етапів.

Прокурор наголосив: деякі свідки робили вказані в договорі послуги в чотирьох лісництвах, але жодного стосунку до фірми «Ліспром-Захід-Сервіс» вони не мали.

«Один елемент, який фактично дав можливість реалізувати злочинний намір обвинувачених, – це підміна головного пункту, а саме виконавця робіт. Така підміна дала можливість зробити різницю та отримувати кошти від державного підприємства», – сказав прокурор Володимир Заплотинський.

Прокуратура наполягла: ексдиректор військового лісгоспу має сісти за ґрати на 9,5 року, його спільник – на 8,5, а спільниця – на 8 років.
Обвинувачені своєї вини не визнали. Їхні захисники наполягли: роботи, а саме рубка лісу, фірмою «Ліспром-Захід-Сервіс» проводилися. Мовляв, жодного спільного плану в трьох обвинувачених не було.

«У судовому засіданні доказів чи показів свідків, які вказали би на будь-які взаємовідносини між Ковальчуком, Чуєм чи Алексійчук, узагалі не було», – акцентував адвокат Микола Федорчук.

Представник потерпілого, державного підприємства «Волинський військовий лісгосп» наполіг: якщо вина обвинувачених буде доведена, то вони мають відшкодувати збитки згідно з позовом.

Суд оголосив перерву в розгляді справи. Вирок мають винести вже наступного засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава Показати IP 15 Червня 2024 04:32
скільки ще таких "присмоктувань" до державних потоків не виявлено ?.. обібрали державу, а нині воювати нічим..
Володимир Показати IP 15 Червня 2024 09:45
А чого йому боятися? Такого ж злочинця, розкрадача Суховича нібито *судили-судили* та й пожаліли! На те і він надіється! В нас судді хто? Більшість тих, за якими самими в*язниця плаче! Ті, що *послухали ЛИСИЧКУ - і ЩУКУ кинули у річку*!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus