USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Вирвали з пекла: в Азії триває операція з порятунку 21-річної лучанки, яку викрали міжнародні злочинці

13 Грудня 2023 08:54
В охопленій громадянською війною М’янмі (Бірмі) польські детективи разом з місцевою поліцією змогли розпочати евакуацію 21-річної лучанки Богдани Кашпрук, яку викрали шахраї у сусідній країні. Молоду жінку тримали в жахливих умовах, били та змушували працювати.

Подробиці надскладної операції дізнавався Телеграф.

У середині листопада стало відомо, що у Таїланді зникла 21-річна мешканка Луцька Богдана Кашпрук. На сполох забив її рідний брат Тарас, коли сестра спочатку перестала виходити на зв'язок, а потім повідомила, що стала жертвою злочинців. Чоловік, який останні роки мешкає у Польщі, звернувся до місцевих приватних детективів, які взялися допомогти родині попри надскладне завдання.

Як з'ясувалося, з Таїланду молоду жінку вивезли через Лаос до М’янми (Бірми) – країни, в якій триває громадянська війна. У протистоянні, крім армії та поліції, бере участь велика кількість повстанських груп. Тут фактично не діють жодні закони й міжнародні норми, тож пошук і порятунок українки став справжнім викликом.
«Ми встановили, що 21-річна дівчина легально працювала в одному з тайських готелів аніматором, вільно спілкуючись кількома мовами, – розповів керівник польської команди детективів, що опікувалася справою Богдани, Давид Бурзацький. – Потенціал молодої українки помітили злочинці й вирішили використати його у своїй протиправній діяльності. Жінці через свого менеджера запропонували нову роботу і під цим прикриттям вивезли з Таїланду. Межі цієї країни вони покинули нелегально і попрямували до М’янми. Там вони облаштували за допомогою повстанців «офіси», де утримували викрадених людей і під загрозою смерті змушували виконувати певну роботу».
Детективи двічі побували у небезпечній азійській країні й змогли нарешті вийти на слід. Перед поточною поїздкою вони ретельно готувалися, проводили зустрічі, консультації та перемовини з різними структурами, зокрема до процесу долучили представників посольств Польщі та України. Вони допомогли з оформленням документів, також з ними було погоджено план дій на випадок зникнення зв'язку з пошуковою групою.

«Коли ми були на місці в М’янмі, змогли розробити з нею схему зв'язку, яка є безпечною для неї та для нас, – провадить Давид. – Важливо, що ми отримали інформацію, яка суттєво змінила контекст того, як жінка потрапила в біду, а також того, як вона була позбавлена свободи. Тут я хочу припинити будь-які припущення – Богдана не є проституткою і її не примушують до проституції. Жінка стала жертвою міжнародної злочинної групи, що промишляє шахрайством, фінансовим махінаціями й економічною злочинністю.

Від місцевих жителів ми дізналися, що на території, недоступній для сторонніх людей, прихованій у густому тропічному лісі, процвітають наркобізнес, криптовалютні ферми та фабрики підроблених ліків. Тут працюють злочинні групи з усього світу. В їхньому розпорядженні є телекомунікаційна інфраструктура, включаючи станції GSM, які забезпечують покриття мережі мобільного зв'язку.

За нашою інформацією, Богдану, яка знає кілька мов, змушують проводити телефонні розмови з контрагентами злочинців з усього світу. Цікаво, що, маючи доступ до телефону, вона не може викликати допомогу. Місцева поліція співпрацює зі злочинцями, а місце розташування перешкоджає пішохідній втечі. Проте відчайдушна жінка двічі намагалася втекти».
За словами Давида, за це дівчину карали фізично, така сама система впливу на викрадених людей діє, якщо вони відмовляються виконувати роботу. Дістатися місця в джунглях, де діють злочинні синдикати, вкрай важко – туди веде лише одна місцева дорога, яка перебуває під постійною охороною повстанців. Контрольні пункти через кожні кілька кілометрів.

«Протягом кількох днів нам вдалося налагодити контакт з місцевими жителями, буддійськими монахами, міжнародними воєнними кореспондентами, представниками Міжнародного Червоного Хреста, – зазначив Давид. – Крім того, враховуючи, що злочинці, що утримують Богдану, бізнесмени, ми розглядали варіант її викупу, а також допомоги рятувальної групи ООН, яка працює на території М’янми і заявляла про готовність розпочати рятувальні дії та евакуацію Богдани.

Днями ми покинули країну, але не переставали стежити за ситуацією і продовжувати шукати шляхи для порятунку українки. Станом на обід 9 грудня стало відомо, що поліція, підпорядкована одному з міністерств М'янми, здійснила успішну спробу евакуації Богдани. Але поки немає інформації, чи покинула українка зону бойових дій. Та ми тримаємо пальці й віримо, що скоро вона зможе повернутися до своєї родини».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Анонім Показати IP 13 Грудня 2023 09:40
Отаке буває коли шастаєш по інших країнах в пошуках кращого життя.
123 до Анонім Показати IP 13 Грудня 2023 13:28
То виходить що усі ті, хто поїхав на заробітки шастають?? Чи можливо їм держава забезпечила робочі місця з достойною зарплатою, а вони з жиру бісяться- шастають за кордоном?! Якісь дивні судження
Анонім до 123 Показати IP 13 Грудня 2023 18:01
Заробити можна і в Україні. Слава Богу ми не Зімбабве. Не подобається держава, виїхали і сидите під час війни, за кордоном? (це таких, як той брат тарас стосується). То й не пхайте сюди свого носа, сидіть собі тихо і не просіть ніякої допомоги! А ще краще відмовтесь від громадянства, країна ж вам нічого не дала! Тільки громадянство іншої держави вам ніхто не дасть, бо ви неблагонадійний, у випадку війни ви ту державу також покинете, як і попередню, тому і доведеться задовільнитись статусом біженця-бомжа без роду-племені.
Радувець Ларіса Показати IP 13 Грудня 2023 10:34
Вони обоє не українці, а волоцюги. Держава має зараз кого рятувати на рідній землі!
Капітан Слідбуло Показати IP 13 Грудня 2023 10:43
слід було ще сомалійських піратів у цю казочку вписати і рептилоїдів...
Рн до Капітан Слідбуло Показати IP 13 Грудня 2023 11:18
100%
Макс Показати IP 13 Грудня 2023 11:07
Якого бена вона туди поперлась ?
Юра Рабон Показати IP 13 Грудня 2023 11:11
Цінний науковий працівник )))
Gpt Показати IP 13 Грудня 2023 11:17
Казочка бабусі Ірини.
1+1 Показати IP 13 Грудня 2023 11:22
Аніматором вона працювала, ага. ха-ха- ха...
An Показати IP 13 Грудня 2023 11:28
Люди добрі, ви ще не знаєте, що вас чекає в цьому житті, а зловтішаєтеся..... Дівчині і сімʼї сили і мужності, нехай ця історія закінчиться якнайкраще.
Грім до An Показати IP 13 Грудня 2023 18:30
Так і ти не знаєш, що чекає тебе і твоїх близьких у цьому житті, а вже от щось на людей наговорюєш. Просто стули губу і не притягуй зло і біду до себе і своїх близьких. Всім Мииу і Добра!!!!
Андрюша Показати IP 13 Грудня 2023 12:25
Цікаво чи повернеться додому, чи як евакуйовані з Ізраїлю та Гази: нема дурних вертатись в Україну. З вогню та в полум'я
Анонім до Андрюша Показати IP 13 Грудня 2023 14:45
До для якого біса українцям про неї знати? Хай займаються нею та її сім'єю поляки чи араби, чи кому вона там здалася разом з братом Тарасом своїм? Чому ми маєм нагружатись її проблемами, якщо її наші не цікавлять?
Андрій Показати IP 14 Грудня 2023 06:36
пхахаххахах дякую за коментарі, настрій на цілий день ухахахахах
Анонім Показати IP 15 Грудня 2023 12:36
Відкрито збір коштів... Саме головне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus