USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вирощують у кожній родині: як живе гарбузове село на Волині

9 Жовтня 2023 17:28
Село Калинівка, що в Колківській громаді на Волині, місцеві жителі називають гарбузовим, бо у кожній родині вирощують гарбузи.

Як розповів Суспільному найстарший мешканець села Іван Бугайчук, після розпаювання землі, а це відбулось понад 20 років тому, аби наділи не заростали зіллям, їх стали засівати гарбузами.

«У нас поля… аби здужав робити. Цього року ми маємо соток 15, торік було більше. А де поле будемо дівати, ми мусимо садити», – каже старожил.
Розмір гарбуза не головне, важливе – насіння, саме з нього селяни і мають зиск, розповіла жителька Калинівки Тетяна Оксенюк. Цього року, каже жінка, врожай хороший.

«Чотири фури привезли. Ми не думали, що стільки буде. І там, і тут, і там лежить. Шкрябаю, щоб без м’якоті, ну і беру жменьками та й вибираю. Якщо не можна вибрати – промивають, проціджують», – розповіла господиня.
Читати ще: У селі на Волині вирощують гектари фундука

Зі слів Тетяни Оксенюк, процес вибирання насіння може зайняти місяць: «Починаємо з середини вересня гарбузи вибирати, закінчуємо в заморозки-приморозки, як вдарять морози дуже – не можна вибрати гарбузи, бо руки викручує, пальці викручує».

Далі насіння сушать у печі. Цей процес займає шість-сім годин.
Вже сухе насіння селяни здають заготівельникам. Як розповів калинівець Микола Сокол, щороку ціна на нього знижується: «Позаторік було до 100 гривень, цього року ціна падає – була 60, вже 50 десь».
Після вибирання насіння від плодів залишається гарбузова м’якоть, каші з неї у Калинівці не варять, а віддають худобі. У господарстві годують гарбузами кролів, качок, корів, свиней та коней.

Загалом на Волині гарбузи вирощують лише у особистих селянських господарствах, скільки таких – облік ніхто не веде, розповів начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мабуть Показати IP 9 Жовтня 2023 19:52
Я опізнав Микола Сокол то позивний *кеша* а Тетяна то мабуть дружина чи сестра мого однополчанина
oksananesterova1231@ Показати IP 9 Жовтня 2023 20:13
Люди труженики, деякі виробляють по 400 кг з домогосподарства, навіть якщо по 50 грн, порахуйте. Зрештою, з вичитом солярки і т.д

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus