USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вимагали 100$ за пропуск авто через кордон: затримані на Волині працівники Укртрансбезпеки чекають на вирок суду

23 Листопада 2023 19:31
Запровадили на кордоні електронну чергу для вантажівок – почалося вимагання хабарів, вважають слідчі. Як тільки запрацювала єЧерга для перетину кордону – СБУ затримала інспекторів Укртрансбезпеки. Тепер вони вже експосадовці і обох підозрюють в отриманні хабара. Зараз вони чекають на вирок суду, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Про те, що працівники Укртрансбезпеки нібито взялися вимагати хабарі від міжнародних перевізників, заявив у поліцію сам працівник фірми. Чоловік показав слідчим переписку із тодішніми інспекторами.

У СБУ казали, що свої «послуги» інспектори Укртрансбезпеки оцінювали в 100 доларів за один автомобіль. Мовляв, наговорили перевізникам, що єЧерга тільки експериментальний проєкт, і без їхнього сприяння перетнути кордон буде дуже важко.

Правоохоронці зауважили, що в затриманих вилучили 400 доларів США. Захисник одного із колишніх інспекторів наголошує, що підозрюваний був простим працівником Укртрансбезпеки, а не службовою особою. У подібній справі посадовців, так би мовити, вищого рангу поки що на лаві підсудних не помічали.

«Згідно з відомчими документами Укртрансбезпеки, він не був службовою особою, він був працівником. Тобто, не був наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями. Як наслідок, він не був службовою особою, не є суб’єктом того кримінального правопорушення. Кваліфікація була штучно завищена», – заявив на засіданні адвокат колишнього інспектора Володимир Романовський.

Прокурор наголошує на посадових обов’язках тодішнього інспектора. Як заявив, той вимагав гроші, аби не створювати штучних перешкод для перетину кордону.

«Був у перевірці даних, поданих автоперевізниками до системи єЧерга. Тобто, відомості щодо перетину кордону, вантажу, бо залежно від вантажу були різні черги. Була інформація, отримана від заявника, про те, що вимагалась неправомірна вигода саме за безперешкодний перетин кордону вантажними транспортними засобами. Бо у протилежному випадку зі сторони обвинувачених вживалися би заходи щодо створення штучних перешкод для перетину кордону», – зазначив прокурор Ігор Москаль.

Захисник вважає, що підозрювані не могли робити перешкоди, бо не мали доступу до електронної системи.

Самі обвинувачені коментувати кримінальну справу не хочуть. Тепер один із них, схоже, безробітний, а інший влаштувався продавцем автозапчастин. Обом чоловікам загрожує від 5 до 10 років ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus