USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Вибори в Україні – лише після війни: всі політсили у Раді дійшли згоди

1 Грудня 2023 08:17
В середині листопада всі політичні сили, представлені в українському парламенті, підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради, передає УНІАН.

Домовленість між парламентарями була досягнута на зустрічі у форматі «діалогів Жана Моне» для миру і демократії. Вона відбулася 10-12 листопада на Закарпатті.

«Ми дійшли згоди, що майбутні вільні і чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводяться після завершення війни і завершення дії воєнного стану з часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану)», – сказано у висновках, оприлюднених за результатами зустрічі.

Читати ще: «Зараз не на часі», – Зеленський прокоментував вкид про вибори у березні

Також наголошується, що майбутні загальнонаціональні вибори матимуть величезне значення для демократичних перспектив України. Тому депутати переконані, що вони мають бути проведені з дотриманням міжнародних стандартів.

«Однак ми також усвідомлюємо, що в результаті війни і її наслідків проведення виборів буде пов’язано з унікальними викликами, які зажадають широкого політичного консенсусу для їх успішного вирішення. Тому в рамках наступного діалогу «Жана Моне» ми продовжимо наш обмін думками про принципи, які можуть стати наріжними каменями майбутніх виборів в Україні», – сказано в документі.

Під текстом, викладеним у висновках, стоять підписи представників низки політичних сил Верховної Ради України.

В коментарі Українській правді перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко підтвердив, що всі зобов’язання, які взяли на себе політсили, є у меморандумі.

«Діалоги Жана Моне» 10-12 листопада були присвячені широкому колу питань, серед яких було і питання виборів«, – сказав він.

«Про інші подібні зустрічі щодо виборів мені наразі не відомо», – відповів Корнієнко на запитання, чи поверталися парламентарі до теми виборів після тієї зустрічі.

Читати ще: Українці переконані, що вибори наразі не на часі. Опитування

Вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак через російське вторгнення було запроваджено воєнний стан, і проводити вибори не можна за законом. Дискусії щодо того, чи відбудеться голосування, ведуться вже не один місяць.

Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов зазначав, що Україна як держава має забезпечити право голосування кожному громадянину, що неможливо зробити під час такої активної фази війни, адже тисячі українських громадян зараз на фронті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
rrrr Показати IP 1 Грудня 2023 08:56
так так...дорога до диктатури відкрита
Анонім Показати IP 1 Грудня 2023 09:09
як Держдеп скаже, так і буде. наші б**ді нічого не вирішують)
Джек Показати IP 1 Грудня 2023 10:12
А в нас шо офіційно оголошена війна?
123 до Джек Показати IP 1 Грудня 2023 15:23
Почитай, що таке військовий стан, та не задавай таких питань
Александр - 1 Показати IP 1 Грудня 2023 11:13
(не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану)» - тобто може через рік , а може через два після закінчення воєнного стану.. А воєнний стан можуть відмінити зовсім не одразу після закінчення війни.. Якось так.
Андерсон Показати IP 1 Грудня 2023 15:20
О в нас ще є вальонки, що плутають оголошення війни з військовим станом!? Зебобіки 73 відсоткові, тож ви й вибрали, будете під час війни головнокомандувача змінювати?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus