USD 41.20 41.55
  • USD 41.20 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Втратив руку і тримає стрілу зубами: волинянин мріє про міжнародні змагання

3 Червня 2024 08:09
Правою рукою тримає лук, а стріли – зубами. Ветеран війни, який на фронті втратив руку, навчився стріляти з лука ротом. І хоч має сучасний якісний протез, на заняттях його знімає, бо натягувати тятиву зубами йому куди легше.

Сергій родом із Нововолинська. Він військовослужбовець 51-ї бригади. Воював із 2014 року, йдеться у сюжеті 12 каналу.

«У 2019 році в мене відкрилася фобія на зелену форму. Щоб її вбити, я пішов на контракт. І коли я був на контракті, мене застала (повномасштабна, – ВН) війна. Я військовослужбовець контрактної служби», – говорить Сергій.

Його останній бій був на Бахмутському напрямку. Там чоловік втратив руку. Далі – тривале лікування та протезування у Вашингтоні. Тобто штучну кінцівку він уже має. Для стрільби з лука її знімає – тятиву зручніше натягувати зубами.

«Надалі мені потрібно буде звернутися до стоматологів, щоб придумати якусь капу», – каже Сергій.

Із цим видом спорту він познайомився на реабілітації. Такі заняття для військовослужбовців у Луцьку проводять ще з кінця 2022 року.

«Він прийшов до нас пізньої осені минулого року. Ми спробували стріляти з протезом лівою рукою (він правша), ставили лук на ліву руку, але при натягуванні лука протез складався. Він просто не міг втримати лук», – коментує тренер-викладач Олег Дучимінський.

Тоді почали з’ясовувати, як можна стріляти з лука без протеза. Підказали робити це зубами: правою рукою тримати лук, а натягувати тятиву з допомогою рота. Це один із видів парастрільби з лука. Тренер вважає, що з часом Сергій зможе виступити на Чемпіонаті України зі стрільби з лука.

«Є кандидати в майстри спорту зі стрільби з лука зубами. Я маю бажання навчатися і вийти на міжнародний рівень», – ділиться ветеран.
Читати ще: У Луцьку поранені військові проходять реабілітацію за допомогою стрільби з лука. Фото

Олександр живе в Харкові. Нині він у Луцьку на реабілітації після поранення. На фронт пішов 9 травня 2022 року.

«Був наш 17-й окремий батальйон, суто харківський. Там лише харківчани були. Боронили Харків, область», – каже Олександр.

У серпні 2022 року він отримав важке поранення в руку та обидві ноги. Це була касетна міна. Три з половиною місяці лікування, безліч операцій. І вже сьогодні Олександр може тримати лук і натягувати тятиву для запуску стріли. Щоправда, як зізнається, це досі складно.

І Олександр, і Сергій – учасники відкритого Чемпіонату Луцька зі стрільби з лука. З минулого року в цих змаганнях з’явилася нова категорія – військові. Здебільшого це ті, хто після поранення проходить реабілітацію в місті.

«Стрільба з лука дуже добре допомагає в реабілітації. У нас уже було понад 250 учасників, які приходять, тренуються і стріляють», – наголошує тренер-викладач Олег Дучимінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus