USD 41.10 41.42
  • USD 41.10 41.42
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.35 10.50

Вступники на контракт можуть отримати гранти на оплату навчання до ₴25 тисяч

Сьогодні 14:01
Вступники в університети, які не набрали відповідних балів для вступу на бюджет, можуть отримати два види грантів від держави на оплату навчання на контракті.

Про це Укрінформу розповів заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький.

«Якщо абітурієнт не потрапляє на бюджетне місце, тоді у нього є можливість отримати додаткову державну фінансову підтримку, але вона не буде покривати на 100% вартість навчання. Грантова система базується на принципі співфінансування: навчання частково оплачує студент чи його батьки, це також може бути стипендія від юридичної особи, а частково оплачує держава. Цього року сума такого гранту встановлена на двох рівнях. Перший рівень – це 15 тисяч гривень. На цю суму може претендувати будь-який студент, який склав НМТ на рівні 150 балів за два будь-яких предмети або більше. Якщо вступник склав НМТ на 170 балів за два предмети або більше, він може претендувати на грант у сумі 25 тисяч грн», – розповів Винницький.

Читати ще: Може підвищити конкурсний бал: МОН впроваджує добровільний фаховий іспит для деяких вступників

Як додав, якщо абітурієнт подає заяву на спеціальність, яка є стратегічно важливою для держави, то сума гранту – 15 тис. грн або 25 тис. грн – буде множитися на певний коефіцієнт. Для певних спеціальностей коефіцієнт становить 1 чи 1,3, для деяких – 1,5.

Так, коефіцієнт 1,3 буде встановлений для мистецьких спеціальностей, філології (спеціалізація з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики), інформаційних технологій, компʼютерних наук, ветеринарії, охорони здоровʼя.

Коефіцієнт 1,5 встановлений для таких спеціальностей: освіта й педагогіка, природничі науки – фізика, біологія, хімія, математика, статистика, механічна інженерія, електрична інженерія, хімічна інженерія, електроніка, виробництво та технології, архітектура та будівництво, аграрні науки, терапія й реабілітація.

Читати ще: Українські біженці можуть претендувати на бюджетні місця в державних вишах Латвії

Водночас, як зазначив заступник міністра, абітурієнти, які вступають на контрактну форму навчання на так звані конʼюнктурні спеціальності, як-то право, менеджмент, журналістика, низка інших, отримання гранту повинні мати не менше 170 балів НМТ за два предмети.

Наразі до пілотного проєкту з грантової підтримки вступників на контрактну форму навчання, за даними МОН, висловили бажання долучитися понад 150 закладів вищої освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus