USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вступна кампанія у ВНУ: популярні спеціальності, онлайн-співбесіди з військовими на нулі та пільги

15 Серпня 2022 17:14
Літо – гаряча пора вступної кампанії для університетів, адже саме під час цього періоду вищі навчальні заклади конкурують за найкращих українських абітурієнтів. Через війну в Україні цього року вступна кампанія відрізняється від попередніх років як особливостями вступу, так і термінами подачі документів.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з відповідальним секретарем приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Олегом Диким, який розповів про особливості вступної кампанії в найбільшому університеті Волині, популярні спеціальності та пільги для переселенців і учасників бойових дій.

Станом на кінець минулого тижня до Волинського національного університету вступники подали 3185 заяв на вступ, з яких з першим пріоритетом – 800, з другим – 600. Найбільше абітурієнтів подалося на психологію, також серед лідерів філологія (англійська), багато заяв подають і на економічні спеціальності (облік, фінанси, менеджмент, підприємництво). Також серед популярних спеціальностей дизайн. Багато заяв на вступ абітурієнти подають на середню освіту, де є різні спеціалізації.

Читати ще: «Вартість навчання треба підвищувати»: як в Луцьку готують дизайн-спеціалістів для ігрової галузі. Інтерв'ю

«Традиційно за рейтингом кількості поданих заяв на вступ ВНУ входить у ТОП-20 університетів. Якщо порівняти з минулим роком, то цього року значно менша кількість поданих заяв – менше чотирьох тисяч, у минулому році ця цифра перевищувала дванадцять тисяч. Але і заяви подаються до 23 серпня, тому ми очікуємо, що їхня кількість збільшиться до кінця цього терміну, час ще є. Цьогорічна вступна кампанія інша, абітурієнти мають можливість поступово подавати заяви. Адже НМТ складали не в один день, як це було під час складання ЗНО. За день ми приймаємо орієнтовно 200-300 заяв», – розповідає Олег Дикий.

Щодо регіонів, звідки студенти подають заяви на вступ, то в порівнянні з останніми роками вони не змінилися: це Волинська область, частково Рівненщина, менше Львівська область. Також цьому році є значна кількість заяв від абітурієнтів з територій, де відбуваються бойові дії, тобто внутрішньо переміщених осіб.

Читати ще: НМТ та мотиваційний лист: якою буде вступна кампанія у волинських університетах

«У порівнянні з попередніми роками цього року більша кількість пільгових категорій вступників, які мають спеціальні умови вступу. Ці категорії стосуються внутрішньо переміщених осіб, які мали можливість зареєструватися на індивідуальну усну співбесіду замість мультипредметного тесту. Наразі в університеті є 15 осіб, які складали індивідуальну усну співбесіду. Загалом подавали заяви на вступ 100 внутрішньо переміщених осіб з особливо небезпечних чи тимчасово окупованих територій. Однак найбільшу кількість серед пільговиків становлять діти учасників бойових дій», – каже секретар приймальної комісії.

Загалом пільги діляться на дві категорії: складання індивідуальної усної співбесіди замість НМТ (фактично період цих співбесід пройшов) та переведення з контрактної форми навчання на державну (це стосується дітей учасників бойових дій).

Олег Дикий розповів, що наразі є складнощі з прийомом заяв на вступ в учасників бойових дій, які ще не мають відповідних документів, щоб підтвердити, що вони воюють.

«Ми можемо реєструвати учасників бойових дій по довідці, але її вони не скрізь можуть виробити. Якщо вони перебувають на нулі, то їм не до цього. Але якщо вони не мають підтвердження, ми також не можемо просто їх зареєструвати», – каже Олег Дикий.

Він також зазначив, що учасники бойових дій мають пільги при вступі на бакалаврат – замість НМТ вони можуть скласти індивідуальну усну співбесіду. Натомість при вступі на магістратуру вони такої можливості не мають, їм все одно потрібно складати магістерські тести на кон’юктурні спеціальності: право, економіка, політологія, соціологія, психологія, журналістика, публічне управління, міжнародні відносини.

Читати ще: Чат-бот у Telegram та студентська приймальня: як відбувається вступна кампанія у луцькому політесі

«Для індивідуальних співбесід в університеті збирають спеціальну комісію і абітурієнти відповідають на питання. Але учасники бойових дій можуть скласти співбесіду дистанційно, це ж саме стосується і вступників з особливо небезпечних територій. В нас вже був випадок, що хлопець складав індивідуальну вступну співбесіду, сидячи в бліндажі на Донбасі», – зазначає секретар приймальної комісії ВНУ.

Відзначимо, що у ВНУ очікують більшу кількість вступників на магістратуру, адже цього року при вступі у магістратуру не потрібно складати ЄВІ (іспит з англійської мови). Це дасть можливість вступникам, які не вступили минулого року, вступити цьогоріч. Зараз вступники на магістратуру перебувають на етапі створення електронних кабінетів, 16 серпня кількість заяв збільшиться.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Нема слів ! Показати IP 15 Серпня 2022 18:32
Якщо такий рівень знань вступників і такий механізм вступної кампанії - то уявіть собі який буде професійний рівень таких спеціалістів !
Правда Показати IP 16 Серпня 2022 08:45
Плювати викладачам на рівень знань студентів! їм головне,щоб до заліковки купюри клали!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus