USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

Врятувати Україну і НАТО: Європа готує план на випадок повернення Трампа

7 Липня 2024 22:10
Європа спішно готується до ймовірного повернення Дональда Трампа у Білий дім.

Про це пише УНІАН з посиланням на Politico.

Журналісти опитали понад 50 дипломатів, законодавців, експертів і політтехнологів у країнах НАТО та інших країнах. Багато з них говорили на умовах анонімності.

Провальний виступ Джо Байдена на теледебатах остаточно закріпив у союзників США переконання, що з наступного року їм доведеться мати справу з новою адміністрацією в Білому домі.

Загалом стратегія країн НАТО щодо взаємодії з трампівською Америкою будуватиметься на трьох основних стовпах:

– широкі особисті контакти із Трампом та його радниками в надії мінімізувати шкоду для західної цивілізації;

– часткове виконання певних вимог Трампа щодо європейських витрат на оборону;

– розробка «креативних дипломатичних та правових заходів», щоб захистити пріоритети НАТО від адміністрації Трампа.

Однак на шляху реалізації цієї стратегії є певні труднощі.

Трампізм як синонім хаосу

«Звичайно, найбільшою проблемою є те, що ми не знаємо – і я думаю, що ніхто точно не знає – що він робитиме», – сказав один дипломат із країни НАТО.

Читати ще: Трамп і Путін торгуються, скільки української землі може залишити за собою РФ, – Politico

Зараз в Америці багато правих політиків та експертів анонсують певні стратегії, стверджуючи, що говорять від імені Трампа, або що вони обговорювали їх з Трампом. Але негласна європейська дипломатія досі має проблеми із тим, аби зрозуміти, хто з цих людей справді представляє Трампа, а хто лише піариться на ньому. А це ускладнює процес виходу на самого Трампа.

«Один урок, який американські союзники винесли з першої адміністрації Трампа, полягає в тому, що особисті стосунки з колишнім президентом і найближчими до нього людьми є найважливішими», – пише Politico.

За часів свого президентства Трамп мав теплі стосунки з прем’єром Японії Сіндзо Абе, президентом Бразилії Джаїром Болсонаро, прем’єром Британії Борисом Джонсоном та північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Як стверджує Politico, кожен з них використовував цей прямий особистий зв’язок у власних інтересах.

Останніми тижнями кілька дипломатів із країн-членів НАТО тихо вирушили до Вашингтона, щоб зустрітися з консервативними науковцями та людьми, пов’язаними з аналітичними центрами, які, на їхню думку, могли мати певний вплив на політику Трампа. Зустрічі видалися продуктивними, сказав один посол. Але навколо них панує атмосфера випадковості.

«Ми не знаємо, чи люди, з якими ми зустрічаємося, справді залишаться там, якщо Трампа оберуть президентом», – сказав один із офіційних осіб НАТО.

Врятувати Україну від Трампа

Окремою проблемою є ставлення Трампа до російсько-української війни та його бажання залишити Україну без військової підтримки.

Досі США були головним драйвером військової допомоги Україні. На зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі в середині червня члени альянсу попередньо погодили план передати контроль над підтримкою України спеціально створеному штабу при самому НАТО. Теоретично це зробило б адміністрування допомоги «захищеним від Трампа», як кажуть деякі дипломати. Остаточне рішення очікується на саміті НАТО у Вашингтоні.

У разі реалізації цей план поступово передасть контроль над допомогою групі з 200 солдатів НАТО в бельгійському місті Монс – групі, яка продовжить працювати зі Сполученими Штатами, але під прапором НАТО.

Читати ще: Трамп погрожує наслідками в разі поразки у листопаді

«Але незрозуміло, наскільки ці офіційні домовленості могли б справді обмежити Трампа, якщо він отримає владу президента», – пише Politico.

Зауважимо, чинний президент США Джо Байден скорочує розрив від ексглави Білого дому Дональда Трампа у так званих «штатах, що вагаються». Зазвичай, перемогу на виборах президента США отримує той кандидат, який перемагає в цих кількох штатах.

Тим часом 168 впливових демократів закликали Байдена знятися з виборів. Відповідний лист йому надіслала група донорів його передвиборчої кампанії, громадських лідерів і відомих підприємців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus