USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.58

Вражає чоловіків: у Волинській обласній лікарні прооперували пацієнта з рідкісною хворобою

3 Червня 2024 12:48
У ЛОР-відділенні Волинської обласної клінічної лікарні прооперували пацієнта з рідкісною хворобою - гемофілія. Чоловік понад 20 років скаржився на утруднене дихання, але й допомогти йому в жодній із клінік, куди він звертався, не бралися. Уся проблема в тому, що в нього не згортається кров, тож лікарі боялися, що хворий під час операції втратить її доволі багато. Волинські гематологи після обстеження визнали, що чоловіка таки можна прооперувати.

Про це йдеться в сюжеті речника медзакладу Андрія Гнатюка.

«Жодного дня не жив без носових крапель», – наголосив Микола Антонюк. Та підібрати ті, що допомагали б, зміг не відразу. Зараз йому вже 50 років. Чоловіку важко дихати з дитинства, але серйозно задумався над проблемою лише в 30 років. Тоді ж і вирішив її позбутися остаточно.

«Не міг дихати, звертався до ЛОРів. Мені потрібно було робити операцію. Ніхто не хотів, бо як побачили, що в мене гемофілія, то сказали на кшталт: «Ми не можемо, раптом ви кров’ю стечете». Постійно відмовляли. А я ще вирвав верхнього зуба мудрості. Усе почало текти в зуб та гноїтися, дискомфортно було дихати. Тому приїхав і став конче просити, щоб допомогли», – розповів Микола Антонюк.

Читати ще: У Луцьку прооперували жінку з рідкісною стегновою грижею

Операція була типовою і не складною, каже завідувач ЛОР-відділення Георгій Щурук. Таких вони зробили багато.

«У нього був ще лівобічний хронічний верхньощелепний синусит. Зробили ендоскопічну й ендоназальну гайморотомії (операції з розтину верхньощелепної пазухи і видалення з неї патологічного вмісту, – ред.). Завдяки цьому пацієнт отримав хороше носове дихання і поступово хронічний гайморит вилікується», – зазначив Георгій Щурук.

Усе ускладнювала раніше діагностована в пацієнта гемофілія. Це рідкісне захворювання крові, яке вражає чоловіків. Потрібна була консультація гематологів, щоб запобігти великій крововтраті. Крім того, пацієнт стояв у них на обліку.

«Колись я жив за рахунок донорів. Уже навіть не пригадаю, скільки років дають безоплатні уколи», – зауважив Микола Антонюк.

Читати ще: Його серце продовжує битися: волинянин посмертно став донором та врятував три життя

Для того, щоб не було кровотечі, пацієнт має все життя отримувати замісну терапію. Потрібні були спеціальні препарати. Лікарня отримала їх у зв’язку з перерозподілом. Для чоловіка це був шанс на вільне дихання. Лікарі ж змогли досягти належних результатів.

«Кожне оперативне втручання – це проблема, адже треба надзвичайно високий рівень забезпечення. Для таких оперативних втручань потрібна велика кількість фактора восьмого (препарат для лікування). Якщо в нас річна потреба близько 850 тисяч одиниць для всіх гемофіліків, то на оперативне втручання треба приблизно 200 тисяч одиниць. Тобто дві операції – це майже 50 % потреби області. Але я та хірурги задоволені, що нам вдалося провести операцію», – наголосив завідувач відділення гематології Вадим Шиманський.

«Якщо у хворого гемофілія, то будь-яка подряпиня, будь-яке поранення призводить до кровотечі, а операцію взагалі всі хірурги остерігаються робити. Хіба в крайніх випадках – тоді йдуть на ризик. Тут була планова операція, технічно проста. Завдяки гематологам та наявності спеціального препарату, який заміщує фактор крові, нам вдалося прооперувати чоловіка без проблем», – додав завідувач ЛОР-відділення Георгій Щурук.

Читати ще: На Волині прооперували пацієнта, в якого органи черевної порожнини потрапили в грудину

На Волині живе 24 людини, яким діагностували гемофілію. Усі вони потребують пожиттєвої замісної терапії. За останні три місяці у Волинській обласній лікарні зробили дві операції хворим на гемофілію. Це одна з небагатьох клінік у країні, де такі оперативні втручання проводять, запевняє Вадим Шиманський.

А в пана Миколи після операції минув тиждень. Рани потроху загоюються, а щоби зовсім не турбували, потрібно ще до двох тижнів. Пацієнта виписують з умовою, що через 10 днів він приїде на контрольний огляд. А згодом лікарі пропонують звернути увагу на іншу проблему – обструктивне апное, наслідками якого є зупинка дихання уві сні і хропіння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus