USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

ВР: За перше СЗЧ та дезертирство не каратимуть

Сьогодні 16:20
Народні депутати України ухвалили законопроєкт, який передбачає звільнення від відповідальності тих військових, які вперше вчинили дезертирство або самовільне залишення частини (СЗЧ). Проте, це можливо, якщо згодом вони виявили бажання повернутися на службу.

Загалом за законопроєкт проголосували 270 депутатів.

Проєкт закону пропонує внести зміни до Кримінального кодексу у розділі покарань за самовільне залишення частини й дезертирство. Тобто, під час воєнного стану військових, які вперше вчинять такі порушення, можуть звільнити від відповідальності. За умови, якщо вони добровільно захочуть повернутися на місце служби.

Зазначається, що відповідальність залежно від статті, може досягати десяти-дванадцяти років в’язниці.

Читати ще: Уряд схвалив законопроєкт про статус військових, які воюють на території РФ

Проте самого бажання військового буде недостатньо. На його повернення також має погодитися і командир його військової частини. Дана згода має бути письмовою, її надають прокурору. Той, на основі неї, вже може клопотати перед судом про звільнення такого військового від відповідальності.

Якщо ж суд ухвалить звільнити втікача від відповідальності, то з дня повернення на службу військовому поновлять грошові виплати та забезпечення. Які, відповідно, були призупинені після того, як командир подав заяву про його СЗЧ. Також, за час відсутності на службі грошей йому не виплачуватимуть.

Якщо до закриття справи військового все ж взяли під варту — він зможе вийти з-під неї та відразу повернутися на службу. Теперішнє законодавство не дозволяє підозрюваним у СЗЧ або дезертирстві обміняти тримання під вартою на продовження служби, навіть якщо вони висловлюють таке бажання.

Проте особам, що скоїли тяжкі злочини (вбивства, грабіж, розбій), така альтернатива неможлива.

Чинне законодавство не передбачає звільнення від відповідальності за такі правопорушення навіть за щире каяття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus