USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

ВР розгляне законопроєкт, який має покращити якість нацроумінгу

8 Серпня 2023 09:29
У Міністерстві цифрової трансформації очікують від депутатів Верховної Ради підтримки законопроекту № 9463, що передбачає організацію національного роумінгу в невеликих населених пунктах. Про це повідомив очільник відомства Михайло Федоров.

«Нацроумінг назавжди. Сьогодні понад 5 тисяч населених пунктів мають покриття лише від одного з трьох мобільних операторів. Через це люди, що відвідують чи проїжджають такі села, можуть повністю втрачати зв’язок. Законопроєкт допоможе українцям бути постійно онлайн», – зазначив міністр.

Також, за його словами, прийняття відповідного закону дасть українцям змогу користуватися 4G-зв’язком у будь-якому куточку країни, оскільки запровадить моніторинг швидкості мобільного інтернету.

«Зараз держава не має права моніторити швидкість інтернету і впливати на його покращення. Законопроєкт офіційно визначить одним із показників якості швидкість мобільного інтернету. Ці зміни допоможуть забезпечити по всій країні достатню швидкість для зумів з колегами, постингу фото й відео та обміну файлами без Wi-Fi», – вказав Федоров.

Крім того, запропонований документ дасть змогу людям робити спід-тести і повідомляти про території, де є проблеми зі зв’язком. Отримання результатів з низькою якістю стануть законною підставою для перевірки зв’язку на місцях і стимулювати операторів покращити його.

Зазначимо, що законопроект № 9463 було внесено до парламенту ще 6 липня низкою депутатів з комітету з питань цифрової трансформації, зокрема його головою Михайлом Крячком («Слуга народу»).

Він, зокрема, передбачає, що постачальники електронних комунікаційних мереж/послуг, що використовують визначені планом розподілу і користування радіочастотним спектром радіотехнології стільникового радіозв‘язку, зобов’язані укладати між собою договори про національний роумінг в усіх населених пунктах із населенням менше ніж 2 тисяч осіб.

Обов’язкові вимоги до такого договору про нацроумінг має встановити Нацкомісія з регулювання сфер електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв’язку.

Також регулятор має встановити розміри оптової плати за здійснення дзвінків, SMS-повідомлення та послуги роумінгу даних у нацроумінгу, якщо про це не зможуть домовитися між собою оператори гостьової та домашньої мереж.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 8 Серпня 2023 10:14
Але ж це буде не безкоштовно, просто хочеш ти того, чи ні, тебе не запитають, але грошики із телефону знімуть. Навіть тоді, коли ти в дорозі ні до кого не телефонував. Просто знімуть грошики за те, що заїхав (чи зайшов) на територію іншого оператора. Вже те проходили із районами. Вийшов із хати на край села, а там вже вишка іншого району і плати гроші.
Олексій Показати IP 10 Серпня 2023 13:20
Я вже звертався і до оператора Київстар і до оператора Lifecell через те, що в мене на роботі поганий зв'язок в приміщеннях, сказали нічим не можуть допомогти. 50 людей мучимось, як відрізані від світу. Буває польські мережі ловить, гроші з'їсть, докажи потім що ти в Польщі не був

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus