USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Вперше в історії. Екіпаж комерційної місії SpaceX вийшов у відкритий космос

Сьогодні 16:14
Двоє членів екіпажу космічного корабля Crew Dragon, запущеного SpaceX, зробили історичний комерційний вихід у відкритий космос у межах місії Polaris Dawn. Вперше у космос вийшли непрофесійні астронавти – мільярдер Джаред Айзекман та інженер SpaceX Сара Джилліс. Інші члени екіпажу космічної місії були пілот Скотт Потіт і медик Анна Менон.

Вихід тривав близько двох годин на висоті понад 700 км над Землею. Для виконання завдання корабель Crew Dragon було розгерметизовано, а екіпаж використав скафандри, розроблені SpaceX.

Місія розпочалася близько 13-ї за київським часом. Відкриття люка Dragon відбулося майже за годину. Вся процедура, від декомпресії кабіни до повторної герметизації, зайняла близько двох годин.

Оскільки скафандри від SpaceX не мають систем життєзабезпечення, необхідних для роботи без тросів, під час нетривалих виходів Айзекман і Гілліс залишалися прикріпленими до корабля «пуповиною», що забезпечувала постійний потік кисню і зв’язок. Обидва, перебуваючи за межами корабля, випробували конкретні рухи та функціональні можливості нового костюма.

Читати ще: Космічний корабель Boeing Starliner успішно повернувся на Землю – без екіпажу

Астронавти успішно повернулися назад в корабель після виконання завдань за його межами. Тоді команда SpaceX перейшла до перегерметизації Dragon.

«Люк Dragon тепер закритий», – сповістила SpaceX в X о 14:17 за київським часом.
Програма Polaris була офіційно анонсована у 2022 році генеральним директором Shift4 Payments Джаредом Айзеком. За кілька місяців до цього він відсвяткував успіх першої 100-відсоткової приватної місії Inspiration4, яку він фінансував. Polaris є, у певному сенсі, продовженням цієї ініціативи, а Polaris Dawn – перший із трьох запланованих пілотованих польотів.

Загалом четверо астронавтів планують перебувати на орбіті до п’яти днів.

Окрім виходу у відкритий космос, екіпаж проведе 36 наукових досліджень і експериментів від 31 установи-партнера, спрямованих на покращення здоров’я людей на Землі та під час довготривалих космічних польотів, а також перевірить лазерний зв’язок Starlink у космосі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus