USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

«Воєнна зона»: як Лондон ускладнив морську торгівлю Росії з усім світом

6 Квітня 2022 21:24
Лондонський ринок морського страхування (London Marine Insurance Market) оголосив води Росії «воєнною зоною».

Як пише агентство Reuters, це підвищить вартість судноплавства та посилить логістичний тиск на Москву, передає видання «Фокус».

Одне з джерел у морському страхуванні поінформувало видання, що такий стан справ ускладнить торгівлю з Росією. Зернотрейдер з Європи уточнив, що зараз важко знайти власників суден, які готові зайти до російських портів. За його словами, немає жодної гарантії, що вони не зіштовхнуться з воєнними ризиками.

«Це додасть проблем, але не призведе до повної зупинки (торгівлі, – ред.)», – зазначив фахівець.

Агентство пише, що Росія через балтійські та чорноморські порти експортує нафту та зерно, отримуючи великий дохід в іноземній валюті. Інші порти, як-от Козьміно в Азії, потрібні для експорту нафти.

Морський сектор РФ скорочує сертифікацію судів провідними іноземними постачальниками, які необхідні для доступу до портів і страхування. Деякі судноплавні компанії пішли з ринку РФ, а виробники корабельних двигунів призупинили навчання роботі з обладнанням після запровадження санкцій проти Москви.

Оголошення вод РФ воєнною зоною – що це означає?

Води Чорного моря, Балтики та порти Далекого Сходу відтепер вважаються зоною високого ризику, там можуть бути акти піратства та тероризму. Якщо судно заходить на таку територію, його власник зобов’язаний повідомити страховика та заплатити спеціальну «воєнну премію».

Колишній президент компанії «Київстар» Петро Чернишов у колонці для видання «Новий час» зазначив, що такі премії сягають 5% вартості судна. Якщо корабель коштує 30 млн доларів, його страхова премія для заходу у воєнну зону може досягти 1,5 млн доларів.

«Щоб виправдати таке, корабель має бути завантажений чимось супердорогим – типу мікрочіпів або ліків. Тепер жоден корабель, що належить компаніям із багатих країн, туди просто не піде – це нерентабельно», – сказав Чернишов.

Як повідомляли, 6 квітня Сполучені Штати Америки ввели новий пакет санкцій проти Росії. Він торкнувся банківського сектора країни-агресора і приватних осіб, включаючи дочок Володимира Путіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus