USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

Ворожі артилерійські снаряди отруять землі України щонайменше на 100 років, – вчені

19 Серпня 2022 13:06
2021 року Україна виробила приблизно 80 мільйонів тонн пшениці, кукурудзи та ячменю, що становило колосальні 6% від усіх культур, представлених на міжнародному ринку. Цього року війна в Україні внесла свої корективи – очікується, що нам вдасться зібрати менше ніж половину торішнього врожаю.

Все через окупацію частини українських територій і наслідки артилерійських обстрілів, пише Express.

Однак після закінчення війни світ зіткнеться з більш глобальними наслідками. Учені з Кентерберійського університету Крайст-Черч у Кенті з’ясували, що українські землі, забруднені артилерійськими снарядами, можуть стати непридатними для вирощування сільськогосподарських культур на століття, і це мінімум.

Читати ще: Розмінування України може затягнутися на 5-10 років

Такі невтішні результати вчені отримали, дослідивши ґрунт на невеликій лісистій місцевості в департаменті Па-де-Кале, у Франції – у Меморіальному парку Шеффілда. Ця ділянка стала ареною для битв під час Першої світової війни. Учені вибрали для досліджень саме цю ділянку місцевості, тому що від 1918 року, коли замовкли всі артилерійські гармати, ґрунт і ландшафт тут залишилися недоторканими і не знезаражувалися.

«Це може вплинути на продовольчу безпеку не лише в Україні, а й потенційно у глобальному масштабі», – зазначили вчені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus