USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Вони для мене як живі»: художниця з Торчина написала понад 20 біографічних портретів загиблих земляків-військових

9 Червня 2024 19:15
Ніна Фесенко щонеділі й на свята ходить до церкви. А у молитвах за упокій згадує не лише рідних і близьких, а й усіх загиблих воїнів-захисників з рідної Торчинської громади. Молитви допомагають їй виконати нелегку місію – у межах проєкту «Пам’ять про героїв житиме вічно» Ніна Фесенко на громадських засадах створює їхні біографічні портрети.

Уже багато років пані Ніна працює доглядачкою в Торчинському історико-краєзнавчому музеї, що з 2013 року носить ім’я засновника закладу Григорія Гуртового (до слова, йому цьогоріч виповнилося б 100 років).

Найбільше захоплення жінки – малювання. Основи живопису свого часу вона опанувала в художній школі. Ніна Фесенко є авторкою кількох серій картин на історичну тематику. Її портрети видатних постатей, життя яких пов’язане з Волинню, експонували у музеях області. У їх числі – акторка Наталія Ужвій, король Данило Галицький, князь Костянтин Острозький, художник Ніл Хасевич, шляхтянка Галшка Гулевичівна.
З початком повномасштабної війни тематика її робіт змінилася. Наприкінці 2022 року в межах проєкту «Пам’ять про героїв житиме вічно» вона почала на волонтерських засадах працювати над серією портретів загиблих воїнів-захисників із Торчинської громади. Зізнається, що ця робота – найважча і найбільш відповідальна у її житті. Відповідно до задуму, художниця не просто малює портрет за фото, а й додає на полотно якісь факти з біографії воїна. Що, своєю чергою, робить портрет впізнаваним.
«Працюючи над першою картиною, я вирішила, що з лівого боку буду малювати квітку маку чи незабудки як символ пам’яті, – згадує художниця. –Однак виявилося, що хтось із захисників любив соняшники, хтось – лаванду, ще один дарував дружині букети троянд. Тому на всіх портретах квіти різні. Під ними я зобразила захоплення кожного героя до війни – шахи, мотоцикл, гриби, рибалку. Справа від портрета на полотні – шеврон, прапор чи емблема бригади, нагороди і меморіальна таблиця. Я пропускаю через себе кожну історію – інакше не можу. Герої на портретах тепер для мене як живі, я навіть вітаюся з ними щоранку».
Читати ще: Маленька мрія, яку здійснили друзі та батьки: у Луцьку відкрилася фотовиставка пам’яті загиблого солдата

За словами в. о. директорки Торчинського історико-краєзнавчого музею Алли Сахнюк, нині в експозиції закладу – 21 портрет загиблих військових-земляків. Фарби, полотна і мольберти для них подарували благодійники.
«Працюємо з Ніною Фесенко у музеї вдвох і разом збирали інформацію про кожного воїна, – стверджує вона. – Зустрічалися з кожною родиною, обговорювали всі символи, враховували побажання. Разом з ними сумували і плакали. Проєкт презентували у жовтні минулого року. Тоді у нас було 16 портретів. На жаль, війна триває. Зараз в експозиції понад два десятки портретів, у роботі ще чотири. Будемо працювати далі, аби гідно вшанувати всіх загиблих героїв громади».
Як розповіла начальниця відділу документообігу та організаційної роботи Торчинської селищної ради Алла Ревуцька, яка зініціювала проєкт, виставка буде пересувною. Її презентують у школах та музеях області.

Людмила ПРИЙМАЧУК

Фото авторки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus