USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волинський нардеп Ігор Гузь: «Результати виборів до Європарламенту цілком оптимістичні для України»

11 Червня 2024 13:56
Завершилися вибори до Європарламенту. Голосування відбувалося у 21 країні Євросоюзу. Ці вибори визначили наступний склад Європарламенту.

Короткими висновками за результатами виборів поділився народний депутат з Волині Ігор Гузь на своїй сторінці у Фейсбуці.

1. Українці можуть спати спокійно: центристські сили збережуть владу у Єврокомісії разом з курсом на підтримку України. Стовпом цього процесу, звичайно, є президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка має всі шанси на переобрання.

2. Європейська народна партія отримала додаткових одинадцять мандатів і залишиться хребтом об’єднаної Європи. Запит на помірковану правоцентристську та християнсько-демократичну модель розвитку залишається великим.

3. Соціал-демократична партія перебуває в серйозній деградації, адже не здобула перемоги в жодній з «великих» європейських держав, хоча й отримала всього на один мандат менше, ніж на виборах 2019 року. Наразі це вічні «молодші» партнери консерваторів у коаліційній спілці.

4. Найбільшою поразкою цих виборів можна вважати результат ліберальної фракції «Оновити Європу», що отримала на 20 мандатів менше, зокрема у зв’язку з поразкою партії Макрона у Франції. Запиту у європейців на ліберальний курс, як виявилося, немає.

5. Можна сказати, що і правого реваншу не відбулося. Незважаючи на те, що дві праві політичні групи на чолі з Джорджею Мелоні та Марін Ле Пен отримали на 15 мандатів більше, та все ж це не настільки суттєвий політичний прогрес. Йдеться про можливе об’єднання цих двох груп в одну, але це складний процес, адже між багатьма правими партіями присутні старі та нерозв’язані конфлікти. Але якби це сталося, то фракція правих стала б другою за кількістю депутатів після консерваторів.

6. Великими невдахами минулих виборів також виявилися зелені, що отримали на 20 мандатів менше. «Зелений курс» Європи теж виявився непотрібним.

7. Якщо коротко пройтися по результатах у наших сусідів, то маємо наступну ситуацію:

- Польща. Майже однакову підтримку отримали правоцентристська «Громадянська платформа» (21 мандат) та консервативна партія «Право та справедливість» (20 мандатів). Найбільш сумний вигляд має здобуття шести мандатів антиукраїнською партією «Конфедерація». Але великої ролі у європейському політикумі вони відігравати не будуть, на відміну від переможців виборів, що фактично стануть одними з ключових гравців у своїх фракціях.

- Словаччина. Тут приємно, що незважаючи на істерію, пов’язану з пораненням прем’єрміністра Роберта Фіцо, його соціал-демократична партія отримала лише друге місце (5 мандатів), пропустивши вперед лібералів з «Прогресивної Словаччини» (6 мандатів). Очевидно, для України вигідна підтримка політичних сил, що є в опозиції до режиму Фіцо.

- Угорщина. Партія «Фідес» Віктора Орбана показала найгірший результат за останні десятиліття. 44% голосів. Натомість новосформована опозиційна партія партія TISZA отримала майже 30%, що дає шанс на формування сильного опозиційного блоку на чолі з харизматичним Петером Мадяром, який в своїй риториці цілком адекватно висловлюється щодо України. Ну і бонусом не можна не згадати, що на виборах мера Будапешта переміг чинний голова Гергель Корачонь, який всього на 325 голосів обійшов кандидата, якого підтримав Орбан).

- Чехія. Проукраїнська і наразі владна коаліція SPOLU отримала друге місце і 6 мандатів, пропустивши вперед опозиціонерів з ANO 2011 Андреєм Бабішем, яка отримала 7 мандатів.

- Румунія. Проукраїнська «Національна коаліція Румунії», що складається з Соціал-демократичної партії та Націонал-ліберальної партії, отримала цілих 48% підтримки виборців.

- Болгарія. Переможцем виборів стала правоцентристська та проукраїнська партія GERB з 25% голосів. Друге та третє місця теж отримали партії, що підтримують Україну, натомість соціалісти, на яких орієнтований недружній до наших інтересів президент Болгарії Румен Радев, провалилися і мають усього 6% голосів.

- Балтійські країни. Там все спокійно, в більшості всі євродепутати підтримують Україну, явних агентів кремля цього разу виборці не пропустили.

Читати ще: Україна виконала всі умови для початку переговорів про вступ до ЄС, але рішення про їхній старт не ухвалили через Угорщину

У найближчі два місяці буде тривати коаліційна робота, яку вже розпочала Урсула фон дер Ляєн, запросивши в спілку до консерваторів соціал-демократів та лібералів. Такий склад учасників має більш ніж половину від усіх європарламентарів. У кожній з фракцій є особисті неприятелі Урсули, тому вона має спробувати віднайти ще кілька десятків голосів. Можливо, це будуть «зелені» або ж персональна підтримка з боку партії прем’єрки Італії Джорджії Мелоні «Брати Італії».

Загалом для України результати цих виборів є цілком оптимістичними. Далі справа за нашими зусиллями на шляху інтеграції до Європейського Союзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus