USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Волинські посадовці перейняли польський досвід адаптації дорослих людей з інвалідністю

Сьогодні 06:43
У рамках міжнародного проєкту «Світле майбутнє – створення терапевтичного середовища для розвитку та підтримки шкільних навичок, професійної та соціальної реабілітації дорослих з інвалідністю» відбувся п’ятиденний інтенсив. До складу делегації увійшли фахівці виконавчих і самоврядних органів влади, представники освітніх та соціальних закладів, громадських організацій та бізнесу. Обласну раду представляли голова постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови Ольга Омелько та керівниця відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери виконавчого апарату ради Галина Карнаухова.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Волиньрада провадить цей проєкт у співпраці з Сілезьким регіональним відділенням Товариства друзів дітей в Катовіце за фінансової підтримки Польсько-Американського Фонду Свободи в межах програми RITA «Зміни в регіоні», що реалізується Фондом Освіта для Демократії. Кінцева мета проєкту – реалізація в Україні заходів, спрямованих на покращення життя, психічного та фізичного здоров’я, змістовного дозвілля дорослих людей з інвалідністю, а також створення передумов для відкриття офіційних установ, насамперед неурядових, що опікуватимуться цією категорією осіб, пошук оптимальних джерел для їхнього фінансування.

Читати ще: «Шлях чемпіонів»: у ліцеї на Волині реалізовуватимуть мультиспортивний проєкт

Упродовж тижня волиняни відвідали серію семінарів, а також предметно знайомилися з діяльністю польських центрів, установ і організацій, функціонування яких пов’язане з проблемами дорослих людей з інвалідністю.
Зокрема, у державному Фонді реабілітації неповносправних осіб Сілезького відділення в м. Катовіце вивчали різноманітні адаптивні програми для осіб з обмеженими можливостями, правила та джерела фінансування; у Центрі професійної активізації у м. Забже – зразки професійної реабілітації; у громадському Домі самодопомоги у м. Кшепіце – різні форми догляду за неповносправними; в ерготерапевтичних майстернях міст Свєнтохловіце і Хутце – принципи функціонування і ведення документації; муніципалітет Клобуцка презентував свою територіальну модель соціальної допомоги, а Сілезький музей, Шахти Guido продемонстрував приклад ревіталізованих постіндустріальних територій з урахуванням їх доступності для осіб з обмеженими можливостями. Окрім того, волиняни мали можливість детально обговорити тему з представниками влади різних рівнів Сілезького воєводства.
«Досвід польських колег вражає своєю актуалізацією та спрямуванням на особистісний розвиток кожного, хто має інвалідність. В роботі з цією категорією переважають індивідуально-групові форми занять в міні-колективах, сформованих за різними спрямуваннями. Набуті ними знання відразу переносяться в практичну площину, що сприяє активній соціалізації осіб з інвалідністю. Застосовуються дуже різні форми відпочинку та дозвілля. Наша делегація перейняла чимало цікавих ідей, які маємо намір втілити у себе», – підсумувала поїздку депутатка обласної ради Ольга Омелько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP Сьогодні 08:58
ПРОСТО СПИСАЛИ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus