USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Волинські лікарі випробували пристрій, що визначає доцільність стентування судин. Відео

Сьогодні 13:43
У Волинській обласній клінічній лікарні випробували діагностику, яка допомагає з’ясувати, чи можна відновити кровотік у серцевих судинах без встановлення сторонніх конструкцій. Новітня апаратура відкриває судину зсередини, і якщо її можна прочистити, додаткова операція не потрібна.

Про це повідомив речник медзакладу Андрій Гнатюк.

Майстерклас провели лікарі волинської клініки спільно з колегами з Харкова і Львова. Можливість уникнути стентування, кажуть вони, – це не лише зменшення фінансового навантаження для клініки й пацієнта, а ще й важливий психологічний фактор для людини, яка обійшлася без додаткової операції. Якщо ж пацієнт схильний до атеросклерозу, то без стентування – ніяк.

Олександрові – 50 років. Уперше проблеми із серцем відчув шість років тому. Були різкі болі й задишка, які посилювалися. Ще гірше стає, коли заступає на військове чергування. Сильні навантаження давалися взнаки. Минулоріч у чоловіка стався інфаркт.

Читаи ще: Волинській обласній лікарні – 80 років від дня заснування

Усе це через знижений кровотік у судині. Щоби його відновити, чоловіку прогнозують стентування. Стент розширить судини й нормалізує постачання серця. Але остаточно рішення, чи доцільно його встановлювати, лікарі ухвалять після повноцінного обстеження пацієнта. Через невеликий прокол у руці до ураженого місця заводять катетер, а через нього – контрастну речовину, щоб краще побачити уражену ділянку. На оптичному когерентному томографі хірурги бачать судину із середини.

«Можемо побачити нерівності і всі проблеми, що є в цій судині. І прийняти рішення про подальшу допомогу», – розповів інтервенційний кардіолог Дмитро Беш.

Обстеження показали, що Олександру стентування непотрібне. Тобто в його організм не будуть вводити стороннє тіло, яке зберігалося б там довічно. Це позитивний висновок, лікування буде лише медикаментозним.

Інший пацієнт – на два роки старший. Болі в ділянці серця Володимир відчув шість років тому, а позаторік стали турбувати стиснення за грудною кліткою. Звернувся вчасно, тоді встановили перші стенти. Чому так часто турбує серце й чому не допомогли дві операції – пояснити не зміг. Лікарі кажуть: у нього такі гени. Після стентування в чоловіка виявили кілька дефектів.

«Ми зайшли до серцевої артерії, де побачили звуження. Туди завели спецпристрій, який вимірює силу кровотоку до й після звуження. Якщо ці показники в межах норми, то призначаємо медикаментозне лікування. Якщо нижче норми, тобто кров не поступає до серцевого м’яза, то треба використання стентів або балону, покритого лікувальною речовиною», – зазначив завідувач рентгенхірургічним блоком Волинської клінічної лікарні Андрій Старушик.

Читати ще: Діагностика хропіння: у Волинській обласній лікарні тестують апарат, що рахує зупинки дихання під час сну

У провідних клініках, якщо стентування не потрібне, то його намагаються уникати, щоб не вводити людині сторонній металевий предмет. Але все ж стентування оптимальним методом лікування, зокрема для Володимира.

«Щоб завести балон, то треба багато додаткових умов, які не завжди можна досягти. Тоді мають бути стенти, як додаткова методика допомоги пацієнту, – наголосив Дмитро Беш. – Цей метод широко застосовується в Європі та Америці, в Україні – ще не є розповсюдженим, але його поширення зростає. Ми переходимо на новий рівень якості втручання. Так зможемо значно краще розуміти, що ми робимо і як правильно робити».

За словами лікарів, стентування дозволяє зазирнути всередину судини. Як це працює – дивіться у відео.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus