USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волинські хірурги провели унікальну операцію чоловіку з аневризмою черевного відділу аорти

2 Листопада 2022 16:42
У Волинській обласній клінічній лікарні судинні хірурги вперше провели ендоваскулярне лікування аневризми черевного відділу аорти нижче ниркових артерій у поєднанні з аневризмою правої загальної здухвинної артерії.

50-річний чоловік звернувся до лікарів, бо має камінь у жовчному міхурі. Коли йому зробили УЗД живота, то виявили розширення аорти. Операція була неминуча, а пацієнт захотів, аби вона відбулася з мінімальними розрізами, йдеться в сюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Чотири місяці чоловік жив із розумінням, що кожна хвилина – під загрозою, адже ніхто не може передбачити, скільки часу може протриматися аневризма. Її розрив часто закінчується смертю. Стент-графт для пацієнта виготовляли за кордоном, куди хірурги надіслали всі деталі обстеження.

Аорта живить кров’ю органи черевної порожнини і нижніх кінцівок, а стентування усуває загрозу її розриву.

Стент-графт, який встановили пацієнтові, складається із трьох частин. Одну встановили в місце аневризматичного розширення артерії, інші – в ліву й праву ноги. Чоловік під час операції перебував при свідомості. Це важливо для лікарів, адже вони могли з ним спілкуватися.

Такі ендоваскулярні втручання не покриває пакет Національної служби здоров’я України, проте їх уже можуть робити на Волині. Це не означає, що лікування аневризм недоступне для більшості населення. Альтернатива – відкриті операції. Щороку таких операцій у Волинській обласній клінічній лікарні потребують близько десяти пацієнтів. А щоби наслідки аневризм не стали незворотними, люди мають пильнувати своє здоров’я й хоча б раз на рік робити УЗД органів черевної порожнини.
«На знімку ми бачимо аневризму черевного відділу аорти з переходом на праву здухвинну артерію й на ліву…
Ми поставили ендопротез за допомогою ендоваскулярної хірургії. Ендопротез складається з трьох частин. Там є тіло, яке вставляють в аорту, і дві ноги (ліва та права), які вставляють у здухвинні артерії.

Робимо доступ до стегнових артерій (у верхній третині стегна з обох сторін), через пункції стегнових артерій (є спеціальна система доставки) доставляємо тіло. У слабке місце, де є аневризма, де потоншується стінка, що може призвести до розриву, маємо поставити тіло.

Ми з колегою Сергієм Пісачуком бачили багато таких операцій. Їздили в Польщу, Німеччину, Нідерланди. Це дуже цікаво, але потрібно було вперше зробити. Це велика відповідальність. Звісно, хвилювалися… Ми можемо це робити й будемо робити регулярно. Така операція – додатковий плюс для пацієнта: зменшується реабілітаційний період. Людина наступного дня після операції може вставати, а через два-три дні – йти додому», – розповідає судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні Роман Біднюк.
Завідувач центру реконструктивної, ендоваскулярної хірургії судин Волинської обласної клінічної лікарні Сергій Пісачук додає: «У нас все вийшло. Усе запрацювало. Ніжки пацієнта теплі. Аневризма блокована. Ендографт працює. Пульсація на стопах добра. Пацієнт відходить від наркозу та їде в палату…

Загроза розриву аневризми була в пацієнта 100%, але вона не розірвалася. Було виміряно розміри й пацієнт досить довгий час очікував свій ендографт із-за кордону. Його зробили відповідно до розмірів аневризми та встановили… При розриві аневризми смерть настає у 80% випадків».
Читати ще: Три людини – три історії: як у Луцьку проводять трансплантації. Репортаж

Директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар відзначає, що вперше фахівці медзакладу застентували судину такого діаметру, тобто черевну аорту.

«Така аневризма черевного відділу аорти, яка була в цього пацієнта, – це надскладна патологія. Це надскладні наслідки, якщо її не лікувати. Це несумісність із життям, ускладнення внаслідок розриву чи розшарування. Тому таку патологію у всьому світі лікують лише хірургічним методом.

Якщо клініка володіє варіантами надання допомоги пацієнтам із розшаруванням чи загалом з аневризмами аорти будь-якої локалізації ендоваскулярним методом, то це величезний прогрес. На четвертий день перебування пацієнта в стаціонарі ми вже говоримо про виписку. Якби йшлося про відкрите оперативне втручання, то на четвертий день ми говорили би тільки про активізацію пацієнта.

Високотехнологічні прилади, як-от стент-графт, для такого оперативного втручання вартують чималі кошти. НСЗУ частково покриває такий вид оперативного втручання. Тому централізовано маючи ендопротези аорти, шовний матеріал та інші витратні матеріали для такого оперативного втручання, ми пропонували би пацієнтові відкритий метод оперативного втручання та зробили би це в рамках пакету соціальних гарантій.

Пацієнт обрав новітній напрямок. Стент-графти для таких оперативних втручань замовляють персонально. Тому вартість оперативного втручання виходить за межі пакету соціальних гарантій. Пацієнт замовляв стент-графт самостійно. Ми з великим задоволенням пішли назустріч і встановили його в умовах рентген-операційного блоку», – інформує Олександр Дудар.
Він анонсує, що фахівці клінічної лікарні надалі розвиватимуть цей напрямок і за потреби проводитимуть такі операції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus